Foto: Svein Arne Brygfjeld

Kebony på Norges mest isolerte fjellstue

Den Norske Turistforening ferdigstilte nylig hytte nummer 500 av Norges nettverk av turisthytter, Rabothytta på Nord-Norges høyeste fjell.

Omgitt av værharde formasjoner i stein og fjell, og i skyggen av Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten, står Rabothytta som en milepæl for turistforeningen. Turistforeningen har siden 1868 tilbudt hytter for folk som trives utendørs, og har nå satt opp en hytte som virkelig skiller seg ut. Oppføringen av Rabothytta støtte på mange utfordringer inne arkitektur, konstruksjon, design og funksjonalitet. Både for håndverkerne, turister og andre tilreisende har hytta allerede bydd på et opplevelsesrikt opphold under et tak i Kebony.

Bak utformingen av Rabothytta står arkitektkontoret Jarmund/Vigsnæs. De søkte et kompakt bygg som ikke hadde skarpe vinkler og utstikk, men som heller kunne omfavnes av de nådeløse vindene. Det var også viktig for arkitektene å ta opp elementer fra omgivelsene i formgivingen av bygget, slik at besøkende kunne oppleve stedet mens de var trygt i le av været. Taket i Kebony vil med tiden få en sølvgrå patina som vil gjenspeile fargen på fjellet omkring, og der hytta vender mot en liten innsjø er det et stort glassvindu som strekker seg fra gulv til tak.

På 1200 m.o.h. og kilometervis unna veinettet, ligger Rabothytta uten infrastruktur. Derfor var byggingen av hytta svært avhengig av hjelpemidler og arbeidskraft i nærheten. Arbeiderne, mange av dem lokale mennesker som jobbet på dugnad, gikk på bena eller på ski for å komme inn til den avsidesliggende Rabothytta og overnattet på hytta for å kunne fortsette dagen etter.

- Vi ville at hytta skulle ha en form som ikke trakk for mye oppmerksomhet fra den storslagne naturen i området. Bygget skal skli inn i landskapet på en naturlig måte og gi vinden frie tøyler til å bevege seg rundt og over det sømløse og kompakte ytre som dekker konstruksjonen, sier Ane Sønderaal Tolfsen i arkitektkontoret Jarmund/Vigsnæs .

- Taket i Kebony harmoniserer med de berglendte omgivelsene og tilbyr et varig og komfortabelt tilfluktssted for gjestene. Takket være god innsats fra lokalsamfunnet, forsyninger, ekspertise og gode materialer har prosjektet blitt fullført på en utmerket måte, legger hun til.

- Dette prosjektet har virkelig engasjert og fasinert turgåere. Rabothytta åpner for at folk kan ferdes enda lenger inn i Norges villmark. Dette er en av Norges mest avsidesliggende hytter. Samtidig er den svært utsatt for nådeløse naturkrefter som river og sliter i bygget. Kebony treet er svært holdbart og motstandsdyktig mot fukt og vann og tilbyr besøkende en trygg plass å være midt oppå høyfjellet. Kebony passer også veldig godt på et så avsidesliggende sted ettersom treet ikke trenger noen form for vedlikehold, sier Arnt Kristian Barsten i Kebony.