Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

- Barnas Byggeskole et kjempebra prosjekt!

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var full av lovord om NCC-prosjektet Barnas Byggeskole da han var på besøk på fredag.

- Selv om det fra byggenæringen i det siste har vært mange nyheter om til dels dårlige arbeidsforhold og useriøse aktører, er det viktig å vise alle de positive siden ved næringen. De er det jo flest av. Denne næringen trenger folk, og for å snu en synkende rekruttering er det viktig nettopp å kunne vise frem bransjen på sitt beste. I tillegg må også bedriftene gi gode betingelser for å kunne ta inn lærlinger, sa Røe Isaksen til bygg.no.

Sittende på huk var kunnskapsministeren helt nede på grasrota i skolegården. Mens han småpratet med næringens håp, ga han seg i kast med - dog under kyndig veiledning - å snekre en solid trekasse.

– Barnas Byggeskole er et kjempebra tiltak som flere burde kunne ha satt i gang. Det er bra at NCC tar ansvar og bidrar aktivt med å promotere positive verdier for unge, sa Røe Isaksen.

I år Oslo syd

Dette er niende året som NCC trofast har satt i gang tiltaket som er beregnet på barn mellom åtte og tolv år. Det er stor rift blant skolene å få være vertskap for Byggeskolen i den uka den går av stabelen. I år var det Klemetsrud skole, som ble valgt ut.

-  Vi vil gjerne inn områder som har et satsningsområde eller et tema. Nå er det Oslo syd det satses på, derfor valgte vi Klemetsrud skole i år, forteller prosjektleder for Byggeskolen, Trude Wetaas.

Et positivt innspill

Wetaas er også leder for kompetanse og opplæring i NCC, og er stolt av å fortelle at hovedmålet til NCC alltid har vært å rekruttere til næringen. Tiltaket skal være et positivt innspill på aktivt å vise også foreldrene at byggenæringen er et bra og solid sted å være. De ca. 50 heldige deltakerne i år er likt fordelt mellom foreldre med NCC-tilknytning og barn som går på Klemetsrud skole.

Tuva Gavin Nielsen fra Hauketo er en av aktivitetslederne på Byggeskolen, men var selv elev i 2006 og i 2007.

- Jeg gledet meg hver dag og hadde ikke lyst til å dra hjem da vi var ferdige. Jeg har kommet inn på ingeniørlinja for byggfag på Høyskolen i Oslo til høsten. Jeg tror nok at deltakelsen min på Byggeskolen de to årene har bidratt til å forme mitt valg på å gå videre på den yrkesveien, forteller hun.

Hvert år en gave

Foruten å snekre og male krakker, kasser og annet uunnværlig småmøblement, har barnas Byggeskole også i år laget og overlevert en gave til vertsskolen og distriktet.

– Vi har laget to krakker som er plassert i sansehagen til Abildsø Sykehjem. Dessuten fikk Klemetsrud skole et stort sitteamfi, som alle barna på Byggeskolen har bidratt med hele uka, sier Wetaas.

HMS i høysetet

Omgang med en ofte ikke letthåndterlig hammer, kan være barnas første møte med arbeidslivet. Det kan også være det første ubarmhjertige møtet med en blå tommelnegl.

– Sikkerhet er viktig, smiler Wetaas.

– Det første barna går gjennom er et HMS-kurs, og det blir utnevnt verneombud som får grønne hjelmer. Alle barna får arbeidsklær til odel eie. Også i år har Monter bidratt med egne verktøykasser, forteller hun.

Et virkemiddel

Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL, er bekymret for at rekrutteringen til byggfagene går ned.

– Å få snudd den utviklingen er en av de viktigste sakene vi jobber med. I tillegg til å få bedriftene til å ta inn lærlinger, er en av måtene også å få vise frem de gode historiene og vise de mulighetene som ligger i en spennende næring. Slik som NCC har gjort gjennom engasjementet med Barnas Byggeskole i flere år, sa Lågøyr.

NCC opplever ingen tørke i interessen med å få være med på Byggeskolen.

– Nei, det er et veldig trykk på å få være med. Det begynner nesten å bli en attraksjon i seg selv. Dersom det igjen kan videreføres til at flere velger byggenæringen, så er vi fornøyd, bekrefter Wetaas.