- Næringslivet taper 55 milliarder på dokumentasjonskrav

- Tidligere og nåværende regjering har gjort nyttige grep for de aller minste ved å oppheve revisorplikten, redusere aksjekapitalkravet og forenkle regnskapsloven, men næringslivet opplever at prosessen fortsatt går for tregt, sier adm. dir. Lars Erik Sletner i Bedriftsforbundet.

Lars Erik Sletner

- Dersom små og mellomstore bedrifter kan bruke mindre tid på å fylle ut skjemaer og mer tid på å skape verdier i sin egen bedrift, støtter Bedriftsforbundet helhjertet opp om dette. For å legge press på de forskjellige aktørene i offentlig sektor burde regjeringen utarbeide et forenklingsregnskap, som tar med reduserte kostnader og eventuelle økte utgifter som regjeringen har pålagt næringslivet i perioden, sier han.

Sletner sier videre at det offentlige må videre lære seg å samordne frister.

- Flere etater etterspør samme type informasjon fra næringslivet. Samme opplysninger avgis pr i dag fra arbeidsgiverne til flere offentlige etater. Kravet må være at samme opplysning avgis kun én gang til det offentlige, sier han.

- Vi etterlyser en mer offensiv innsats fra regjeringens side for å lette regel- og rapporteringsbelastningen, spesielt for mindre bedrifter. Forenkling av lover, regler og rapporteringsplikter, vil frigjøre ressurser til mer prioriterte formål i bedrifter. Konkret mener vi at Altinn må utvikles til å bli en felles kommunikasjonskanal mellom næringslivet og det offentlige på alle nivåer, og et sted hvor næringslivet kan hente opplysninger om lov- og regelendringer og andre myndighetskrav. Siden dagens regjering kom til makten er de administrative lettelsene knapt målbare, legger Sletner til.

- Offentlige regler, skjemaer og påbud fører ofte til unødige rapporteringskrav og kompliserte regelverk som er til hinder både for mennesker og bedrifter. Bedriftsforbundets mål er at flere starter egen bedrift og at det skapes flere arbeidsplasser i nye og voksende næringer. Regjeringen må utarbeide en forpliktende handlingsplan med klare kvantitative mål og tidsfrister for regjeringens forenklingsarbeid, slik at Norge ikke stiller seg på sidelinjen i Europa, avslutter lederen for Bedriftsforbundet.