- Dette viser at kommunene fortsatt har en lang vei å gå og at potensialet er stort for å få økt rekrutteringen til bygg- og anleggsnæringen, sier administrerende direktør Kari Sandberg i EBA. (Arkivfoto: Arve Brekkhus)

Få kommuner krever lærlinger

Bare en av tre kommuner stiller krav om lærlinger ved inngåelse av offentlige kontrakter innen bygg og anlegg. Samtidig mener alle kommunene at slike krav bør stilles.

Det viser en undersøkelse foretatt av Opinion på oppdrag for Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg, EBA.

Fra ord til handling

- Dette viser at kommunene fortsatt har en lang vei å gå og at potensialet er stort for å få økt rekrutteringen til bygg- og anleggsnæringen, sier administrerende direktør Kari Sandberg i EBA.

Kommuneundersøkelsen viser at kun 36 prosent av kommunene stiller krav om at bedriftene skal være godkjent lærebedrift når kommunene skal igangsette bygg-, anleggs- eller vedlikeholdsarbeider. En langt lavere andel, 14 prosent stiller krav til at entreprenør i tillegg til å være godkjent lærebedrift også har lærlinger på det aktuelle prosjektet.

- At så få kommuner stiller krav til at det skal være lærlinger på prosjektet kontrakten gjelder for, overrasker EBA. Dette sier noe om de utfordringene vi står overfor når det gjelder rekruttering til bygg- og anleggsnæringen, og hvor langt det kan være mellom liv og lære, sier Kari Sandberg.

34 prosent av kommunene stiller ikke krav om at bedriften skal være godkjent lærebedrift, og 30 prosent vet ikke om kommunen stiller slike krav til entreprenørene.

304 av landets kommuner har svart på undersøkelsen.

Flere lærlingplasser og lettere å være seriøs

- Når kommunene selv mener de bør stille krav til bruk av lærlinger i offentlige kontrakter, håper EBA at dette følges opp av kommunene selv. EBA vil selvfølgelig være en bidragsyter, og følge opp dette overfor kommunene. Det er behov for flere lærlingplasser og faglært arbeidskraft. Hvis kommunene gjør som de sier og stiller krav til bruk av lærlinger på prosjektet kontrakten gjelder for, sender det positive signaler til ungdom som ønsker seg inn i bygg- og anleggsnæringen. EBA forutsetter at de seriøse bedriftene fortsetter å legge til rette for flere læreplasser, sier Sandberg.