Sarepta-avtale med Siemens

Sarepta Energi AS har inngått avtale om levering av 40 vindturbiner fra Siemens. Leveransen forutsetter en positiv investeringsbeslutning for utvidelse av Ytre Vikna vindpark.

- Dette er en god dag for Sarepta Energi og alle som ønsker mer fornybar energi. Ytre Vikna kan bli Norges største vindpark. Det vil være viktig for å realisere norske fornybarmål og et nytt industrieventyr i Midt-Norge, sier Trond Mellingsæter, administrerende direktør i Sarepta Energi.

Sarepta Energi eies av NTE og TrønderEnergi. Vindkraft-selskapet jobber nå med å forhandle frem leveranseavtaler og få med investorer for å sikre tilstrekkelig kapital til å gjennomføre en utvidelse av vindparken på Ytre Vikna i Nord-Trøndelag.

Vindparken vil kunne produsere totalt 580 GWh ren kraft hvert år, tilsvarende forbruket til nesten halvparten av Trondheims 170.000 innbyggere. Utvidelsen vil, etter dagens beregninger, gi 30-40 arbeidsplasser i byggeperioden og 5-7 personer i de 25 årene anlegget er i drift.

- Den endelige investeringsbeslutningen kan tidligst tas høsten 2014. Med denne kontrakten har en viktig brikke falt på plass for å sikre lønnsomhet til en utvidelse av Ytre Vikna vindpark, sier Mellingsæter.

Blir det tatt en investeringsbeslutning i 2014, kan utvidelsen av vindparken starte allerede våren 2015. I første omgang vil arbeidet bestå i å bygge ut vei, fundamenter og nett, mens selve turbininstallasjonen eventuelt kan skje i løpet av sommeren 2016.

Med den nye Siemens-kontrakten har Sarepta mulighet til å utvide med 40 moderne turbiner. Kontrakten gjelder Siemens nye flaggskip innen landbasert vindkraft, D3-turbinen.Tårnene har en høyde på 92,5 meter og turbinens rotordiameter er på 113 meter.

- Dersom prosjektet blir en realitet vil det ha stor betydning for fornybar-industrien i Norge. Det er imidlertid slik at vi skal bygge ut 26,4 TWh ren kraft sammen med Sverige, og Stortingets mål er at halvparten av dette bygges i Norge. Skal det skje trenger vi en bedre harmonisering av rammevilkårene mellom Norge og Sverige, avslutter Mellingsæter.