Yrkessjåfør Ragnar Blomquist skar over båndet og åpnet vegen. Her flankert av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Helge Rasch/Statens vegvesen

E18 Gulli - Langåker åpnet

I sol og sommerbris åpnet statsminister Erna Solberg i dag E18 gjennom Vestfold. Nå er det sammenhengende firefelt og møtefri veg fra Oslo til Larvik.

Statsministeren kom rett fra besøk i Rwanda i Afrika og sa at der også ble vegåpningen i Vestfold lagt merke til.

- Det var riktignok ved en norsk solcellepanelbedrift der mange gledet seg til en sikrere og bedre veg i Vestfold. Og det er det alt handler om; folk skal komme sikkert og trygt fram. Det er denne vegen et godt eksempel på, sa statsministeren.

Før tiden

Hun la også vekt på at planlagt åpningen var i oktober, men at regjeringen i samarbeid med Statens vegvesen og entreprenørene hadde funnet en løsning slik at vegen kunne åpne før fellesferien.

- Nok en sommer med køer gjennom Vestfold hadde ikke vært bra. Nå kommer feriegjester tryggere og sikrere fram. Det er også symptomatisk for dette prosjektet at vegen ble tatt i bruk før den åpnet. Det viser bare at vegen har vært etterlengtet, sa statsminister Solberg.

Stort frammøte

Dette kom også til uttrykk ved antallet mennesker som hadde kommet til åpningen på Fokserød. Flere hundre folk sto tett i tett mellom bensinstasjonen og motorhotellet. Og applausen og jubelen runget da Ragnar Blomquist skar over båndet i nasjonalfargene og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen erklærte vegen for offisielt åpnet.

Blomquist representerte brukerne av vegen i og med at han driver eget transportbyrå. Men først og fremst fikk han åpne vegen fordi han selv for noen år siden mistet sin datter i en trafikkulykke på E18 i Vestfold.

Forutsigbarhet og sammenheng

- Denne vegåpningen representerer et ny milepæl i regjeringens politikk med å få bedre og tryggere veger. Den representerer også starten på en mer sammenhengende og forutsigbar vegbygging i fremtiden, sa Solvik-Olsen og refererte til prosjektene sørover på E18.

- Vi forserte dette prosjektet, og vi har forsert byggingen av E18 mellom Tvedestrand og Arendal. Målet er at folk får en rask, trygg og møterfri veg fra Oslo til Kristiansand. Vi er også i gang med å planlegge E39 videre vestover fra Kristiansand mot Rogaland og Vestlandet, sa samferdselsministeren.

Stolt regionvegsjef

Trafikksikkerhet var noe også regionvegsjef Kjell Inge Davik trakk fram i sin tale. Han har som mål å få møtefri E18 fra Oslo til Kristiansand. Han skrøt veldig av prosjektet under ledelse av Steinar Aspen og entreprenørene som hadde stått på døgnet rundt de siste ukene for å få vegen ferdig.

- Dette er en veg ikke bare jeg, men vi alle kan være stolte av. Med denne vegåpningen har vi kommet et godt stykke videre. Om tre år står parsellen Bommestad - Sky i Larvik ferdig. Da har vi sammenhengende firfelts veg fra Oslo til Telemark grense, sa Davik. Han viste også til prosjektet E18 Rugtvedt - Dørdal i Telemark og E18 Tvedestrand - Arendal.

- Derfor skal du få denne kniven som vi bruker ved vegåpninger, sa Davik henvendt til Erna Solberg.

- Den kan du ta med deg neste gang du kommer for å åpne nye vegstrekninger i Region sør!