Den nye rørgaten legges i disse dager.

Hammeren kraftverk får ny rørgate etter 114 år

Hammeren kraftverk i Maridalen er Norges eldste kraftverk i drift, og det eneste i Oslo. I disse dager rustes kraftverket opp med ny rørgate i GRP som skal sikre energiproduksjonen inn i fremtiden.

Hammeren kraftverk

Satt i drift 1900

Byggherre er Oslo Lysverker, eiet av E-Co Energi

Utnytter et fall på 105 meter

Produserer 16 GWh pr. år

Den nye rørledningen i GRP er på cirka 2,4 kilometer, høyeste trykklasse er 16 bar

Er regnet for å være et kulturminne

Hammeren Kraftverk ble satt i drift så tidlig som i 1900 og var tiltenkt å holde hele Oslo med energi i overskuelig fremtid. Dagens produksjon holder imidlertid til å dekke normalbehovet til rundt 800 husstander.

APS Norway har levert rørene til den cirka 2,4 kilometer lange rørgaten i Maridalen.

– Vi er selvsagt stolte av å levere rør til Norges eldste kraftverk. Litt spesielt å tenke på at GRP-rør ikke engang var funnet opp da kraftverket ble satt i drift, sier Rune Amundsen i APS. Den nye rørgaten har en diameter på DN1400 og DN1600, og erstatter rørgaten i stål som tidligere besto av to parallelle løp, begge på DN 1100.

Rune Amundsen

Flowtite GRP-rør har vært på markedet i snart 50 år og er benyttet i over 450 kraftverk bare i Norden.

– Etterspørselen etter rørene har vært jevnt stigende, de siste 10-12 årene har vi levert rør til nærmere 30 kraftverk hvert år bare i Norge. Vi opplever at GRP-rør stadig befester en god posisjon i markedet og erfarer at stadig flere velger dette, både når de skal kjøpe for første gang, eller når en rørgate i annet materiale skal skiftes ut, sier Amundsen.

Hammeren kraftverk