Salgssjef Morten Valstad (til venstre) og avdelingsleder Terje Alm(til høyre) i Greencarrier samarbeider tett med Viken Skog og produksjonssjef Anders Terum om den nye eksporten av tømmer fra Drammen havn til Kina. Foto: Torbjørn Tandberg

Eksporterer tømmer fra Drammen til Kina

Viken Skog har siden i februar solgt tømmer til verdensmakten Kina. Dette er første gang tømmer eksporteres fra Norge til verdens mest folkerike land.

Det skriver logistikk- og fraktselskapet Greencarrier i en pressemelding fredag.

Nesten 250 containere med tømmer fra Viken Skog har forlatt Greencarriers område på Drammen havn siden i februar. Tømmereksporten er en prøveordning, og det er første gang det eksporteres tømmer på regelmessig basis fra Norge til Kina.

Viken Skog har nå holdt Kina-eksporten i gang i snart fem måneder, og produksjonssjef Anders G. Terum uttaler i pressemeldingen at han ikke ser bort fra at det kan bli et satsingsområde også på sikt.

Greencarrier har på sin side allerede en utstrakt virksomhet tilknyttet Kina, hvor selskapet har syv avdelingskontor. Men det er første gang logistikkselskapet har eksportert tømmer til landet, heter det i pressemeldingen.

– I dag er det en stor ubalanse i import og eksport mellom Asia og Norge. Det går altfor mange tomme containere tilbake til Asia som burde vært fylt med norske varer. Dette tømmerprosjektet kan være med på å rette opp litt av balansen, samtidig som det kan utvikle Drammen havn til også å bli en stor eksporthavn, sier Terje Alm, leder for Greencarriers avdeling i Drammen.

Alm tror prøveprosjektet kan åpne opp for at et av de virkelig store rederiene kan opprette en linje fra Drammen havn til Kina og Asia.

Etter at Viken skog startet med eksport, har også AT Skog i Agder begynt med eksport til Kina.