<p>Boligprosjektet Isbjerget var et av flere spennende prosjekter som ble besøkt i Aarhus. <br></p>Fasade på Grundfos KollegietVIA University CampusVIA University CampusVIA University CampusKontorbygg VestasKontorbygg VestasKontorbygg VestasDaglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen og Jan Arvid Johansen i Block Berge Bygg Foto: HomleidKontorbygg VestasKontorbygg VestasKontorbygg VestasTore Jahnsen fra Spir Arkitekter i TønsbergHanne Kruse, Link Arkitektur Stavanger Foto: HomleidKontorbygg VestasAdm. dir. Arnt Ove Amdal i Overhalla BetongbyggGodsbanenRegnbuen/ArosGodsbanenRegnbuen/ArosRegnbuen/ArosAros kunstmuseum Foto: HomleidGodsbanenGodsbanenGodsbanenGodsbanen Foto: HomleidBoligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet i fiberbetong.Boligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet IsbjergetBoligprosjektet IsbjergetPå Aarhus havn bygges det opp en ny bydel med boliger og arbeidsplasser.I Grundfos kollegiet er det en lysgår med mye speilGrundfos kollegietI Grundfos kollegiet er det en lysgår med mye speilOverhalla Betongbygg stilte med en fornøyd gjeng.

Arkitekter på prefabtur

Betongelementforeningen tok denne uken med seg en rekke arkitekter til Aarhus i Danmark. (Se bilder).

Det er mer enn 10 år siden Betongelementforeningen sist gang arrangerte tur for arkitekter, men ifølge daglig leder John-Erik Reiersen satser bransjeforeningen nå på at dette skal bli en årlig happening.

– Vi gjør dette fordi det er noe arkitektene etterspør og fordi betongelementprodusentene ønsker å få en tettere dialog med arkitektene. Vi håper selvsagt at en slik tur kan bidra til at arkitektene blir inspirert til å bruke å tenke mer betongelementer, og ikke minst håper vi at flere arkitekter etter hvert vil se verdien av å koble inn betongelementprodusentene i en tidligere fase av planleggingen, sier Reiersen.

Det var medlemsbedriftene Overhalla Betongbygg og Block Berge Bygg som hadde invitert med seg arkitektselskaper som de har samarbeidet med ved ulike prosjekter. Cirka 20 arkitekter fra 12 ulike selskaper var med på turen.

Fornøyd arkitekt

Tore Jahnsen fra Spir Arkitekter i Tønsberg var en av deltakerne som var med til Aarhus. Han virket strålende fornøyd med opplegget.

–Vi har sett prosjekter på denne turen som viser at vi kan dra bruken av betongelementer enda lenger enn det vi gjør i dag. Vi som arkitekter kan sikkert bli flinkere til å utfordre elementprodusentene, sier Jahnsen.

– Jeg synes også det er morsomt å få reise sammen med produsentene fordi vi da får felles referanser og vi kan sammen se hva som er mulig å få til, fortsetter han.

Spennende prosjekter

Deltakerne besøkte følgende prosjekter under turen til Aarhus:

Grundfos Kollegiet:

Høyblokk på 12 etasjer med 159 studentboliger som er en del av det nye utviklingsområdet på Aarhus havn.. Bygget, som sto ferdig i 2012, er tegnet av det danske arkitektkontoret CEBRA og entreprenør var Boligbeton. Spæncon har levert fasadeelementer med tre ulike overflater. Kvadratmeterprisen for bygget ligger så lavt som 12.300 kroner inkl. moms. Innvendig er det en åpen lysgård med mye speil som sender lys ned i bygget.

Isbjerget

Isbjerget er et ikonisk boligprosjekt som ligger helt nede ved havet på Aarhus havn. Prosjektet er tegnet av CEBRA i samarbeid med JDS, SeArch (NL) og Louis Palliard (F). Den spesielle utformingen sørger for utsikt og godt med sollys til alle leiligheter. Prosjektet har 211 leiligheter som varierer i størrelse fra 50 til over 200 kvadratmeter. Fasadene består av

slipte/polerte betongelementer med hvit marmor. Prosjektet ble bygget av NCC og Boligbeton.

Godsbanen

Et kulturproduksjonssenter tegnet av arkitektkontoret 3XN.

Regnbuen på toppen av kunstmuseet Aros.

Regnbuen er en 150 meter lang og tre meter bred «skywalk» på toppen av Aros. Kunstverket med de fargerike glassfasadene er laget av Olafur Eliasson og ble heist på plass i 2011.

Kontorbygg Vestas:

Vindmølleprodusenten Vestas flyttet inn i et nytt og imponerende kontorbygg i 2011. Bygget på 30.000 kvadratmeter var det første skandinaviske bygget som ble LEED sertifiserte i den beste kategorien - platinum. Prosjektet er tegnet av det danske arkitektkontoret Arkitema og prosjektet ble gjennomført i en totalentreprise av E. Phil & Søn. Kontorbygget, som ble oppført på 18 måneder, har en kvadratmeterpris på 15.000 kroner.

VIA University Campus:

Skolebygget på 27.000 kvadratmeter er tegnet av SHL Arkitekter. Bygget har en utpreget bruk av betong både inn- og utvendig. Prosjektet ble bygget av E. Phil & Søn og sto ferdig i 2011.

Det kommer en egen reportasje fra Betongelementforeningens tur til Aarhus i nr. 11 av Byggeindustrien, som kommer ut i slutten av juni.