Gildheimsveien 3

Der det før ble vevd vakre stoffer, der bor det nå folk. Det kjente Sellgrens Veveri i Trondheim er for lengst en saga blott. I stedet kneiser tre flotte boligblokker der innflyttingen har skjedd i løpet av vinteren og våren.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Boligblokker

Kontraktssum eks mva:
165 mill. kr. eks. grunn

BRA: 8.300 kvm, samt p-kjeller
på ca 5.700 kvm

Byggherre:
Koteng Bolig og Trym Bolig

Totalentreprenør: Næringsbygg

Arkitekt: Arkitektkontoret
Odd Thommesen

Rådgivere: RiB: Karl Knudsen l RIBR: Teknokonsult l Miljøgeologi og geoteknikk: Multiconsult.

Leverandører/underleverandører: Grunnentreprenør: BL Entreprenør l Rivningsarbeider: AF Decom l Elektro: El-Team l Heis: Otis l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Rørlegger: Rørlegger 1 l Kjøkken/garderober: Studio Sigdal l Vinduer/balkongdører: Lian Trevarefabrikk l Solskjerming: Fasadeprodukter l Tegl og flisarbeid: Murarbeid l Glass og alu.fasade: Glassbygg l Porter: Hörmann Norge l Dører og brannport: Tore Ligaard l Byggevarer: Byggmakker Fosse-
grenda l Prefab trapper: Spenncon l Konstruksjonsstål og rekkverk: Rustfrieksperten l Lås og beslag: Beslag consult

Det er en av Trøndelags mest kjente eiendomsutviklere, Ivar Koteng, i dag kanskje enda mer kjent som styreleder i Rosenborg Ballklubb, sammen med eiendomsselskapet Trym Bolig AS som er byggherre for de tre boligblokkene. I umiddelbar nærhet ligger kjente landemerker i Trondheim som Leangen Travbane (skal etter planen flyttes ut av byen med tid og stunder) og Leangen Ishall og kunstisbane. Bare en gang-
avstand unna finnes en av Trondheims nyeste kjøpe-senter, Sirkus, og det er hel-
ler ikke langt til sjø som til skog og mark. Dette har selv-
sagt vært en viktig del av markedsføringen av pro-
sjektet.

70 prosent av de 96 leilighetene var solgt da totalentreprenøren Næringsbygg AS startet byggearbeidene i september 2011. Året før forelå reguleringsplanen for området som tidligere var en blanding av eneboliger og næringsbygg, både industri og bilfirma. På tomten stod et gammelt næringsbygg der Sellgrens Veveri i sin tid hadde holdt til.

Riveoppdraget som AF Decom hadde ansvaret for, var fullført da Næringsbygg AS kom med sine maskiner.

Stort grunnprosjekt
Prosjektleder for Næringsbygg, Morten Fiskvik opplyser til Byggeindustrien at grunnen var til dels sterkt forurenset, både fra det gamle veveriet, og fra et bilverksted som hadde tilhold her. Tomten er skrånende. Det måtte graves ned til ni meter med delvis bruk av spunt i den øvre delen av tomten. 30.000 kubikk-
meter masse, det meste leire, måtte flyttes på med hjelp av 2.000 lastebillass. Av dette var 250 tonn så forurenset at massen måtte sendes til deponi.

Arkitektfirmaet Odd Thommesen i Trondheim hadde tegnet tre identiske blokker, hver på tre etasjer, og med en takleilighet på toppen av hver blokk. Tomten med uteareal er på 8,6 dekar. Størrelsen på leilighetene varierer fra vel 50 til drøye 120 kvadratmeter, og fordeler seg på toroms, treroms og fireroms leiligheter. Alle like i hver kategori. De som skiller seg ut, er toppleilighetene som har en terrasse på over 100 kvadratmeter. De andre leilighetene har egen overbygd balkong fra 7 til 31 kvadratmeter, noen har sågar to. Blokkene er uten svalgang. I følge Hege Kottum er svalganger noe av det Ivar Koteng er lite begeistret for.

Fritt valg
Utbygger, Næringsbygg, og byggherre, Koteng Bolig, presiserer at det fra start av ble lagt stor vekt på fleksibilitet og valg av boløsninger for boligkjøperne.

– Vi utarbeidet på forhånd en del standardpriser som viste hva det ville koste å flytte en vegg, eller velge andre typer flis på badet, for å nevne et par eksempler, opplyser Morten Fiskvik.

Det er særlig kjøkkenet de fleste vil ha forandret.

– Det er ganske utrolig hvor mye penger folk vil legge i kjøkkenet. Vi fikk en rekke forespørsler om endringer som vi har imøtekom-
met etter beste evne, forteller kundebehandler hos Koteng Bolig, Hege Kottum.

Alle leilighetene er levert med tre ulike typer hvitmalte vegger og parkett på alle gulv. Her har interessen vært mindre for for-
andringer i forhold til standardløsningene. Bare eierne av et par leiligheter har ønsket tepper på noen få gulv i leiligheten. På badet er det valg av ulike typer flis som har vært poenget for dem som ville ha noe annet enn det de ble tilbudt.

Intet gullprosjekt
Innflyttingen i Gildheimsveien 3 startet i februar i år, to og et halvt år etter byggestart. I tråd med byggekontrakten som opprinnelig var på 205 millioner kroner, men som vokste til 225 millioner, ikke minst på grunn av alt ekstraarbeid med grunn-
forholdene. Morten Fiskvik opplyser at utbyggingen økonomisk sett ikke har vært noe spesielt gunstig oppdrag for Næringsbygg. Det mener han skyldes flere ting. Blant annet lang tid fra kontraktsinngåelse til ferdigstillelse. Også konkursen hos installatørfirmaet Istad Tekniske i Trondheim skapte uventede problemer.

Nå i mai er det bare fire leiligheter som ikke er solgt av de 96 som er produsert. Hege Kottum peker på at her som i svært mange andre boligprosjekt av denne typen, er kjøperne en overvekt av familier som har passert de 50, men også noen barnefamilier har funnet sin plass i Gildheimsveien 3. De to lekeplassene mellom blokkene vil derfor kunne brukes også av andre barn enn bare beboernes barnebarn.

Slik er blokkene
Boligblokkene bindes sammen med en 2.800 kvadratmeter stor underetasje i to plan. Her er det parkeringsplasser til 120 biler. Det er heis opp til hver blokk slik at beboere og gjester med bevegelsesproblemer lett kan ta seg fram. På nedsiden av hver av de tre blokkene er det gitt plass for tre sokkelleiligheter ettersom blokkene ligger i et hellende terreng. Hver blokk rommer 32 leiligheter.

I underetasjene er det også god plass for sykler, og et eget rom som kan brukes som trimrom hvis det behovet melder seg. Boligprosjektet har også to hybler som disponeres av sameiet, og administreres av forvalterselskapet Kjelsberg Eiendom som har kontrakten på alt vaktmesterarbeid og administrasjon av bolig-
prosjektet på vegne av utbyggerne. Disse hyblene kan leies ut til beboerne for kortere og lengre tid, avhengig av behovet. Det er også bygd et eget styrerom som også kan brukes til felles-aktiviteter for beboerne.

Hver av blokkene er delt i to med en gjennomgående korridor som binder blokkene sammen. Store glassfasader i begge ender av korridoren sørger for lys og en åpen atmosfære.

Det er brukt betong i gulv, og i skilleveggene mellom leilighetene. Betong støpt på stedet av søsterbedriften NB Betong, mens de indre lettveggene her som nesten over alt ellers, er av stål-
stendere og gips. I bindingsverket i ytterveggene er det brukt 200 mm trestendere som sikrer solide vegger for å binde teglfasaden sammen.

Gul fasade
Ytre sett kjennetegnes blokkene ved bruk av gul teglstein som fasadekledning. Teglsteinen har kommet fra Danmark, nærmere bestemt fra Randers på Jylland.

Balkongene er kledd med mørk, royalimpregnert tre, levert av Møretre. I ytterveggene er det isolasjon på 25 cm, og blokkene er utstyrt med vinduer med tolags glass. Vinduene er det Lian Trevarefabrikk i Hemne som har produsert.

– I det hele har vi lagt stor vekt på å bruke mest mulig lokale underentreprenører, understreker Fiskvik.

Himlingene i alle leilighetene er i betong, støpt på stedet, men med nedfôringer i gips der det er gitt plass til rør og kabler av ulike slag.

Takhøyden i oppholdsrommene varierer fra 2,60 til 3,20 meter i de fire etasjene, godt over kravet på 2,40 meter.

– Erfaringene vi har gjort, er at det lønner seg å bruke mest mulig prefabrikkert slik at vi kan redusere tidsbruken på selve bygge-plassen mest mulig. Ikke minst er det viktig her i Trøndelag der værforholdene kan variere sterkt, påpeker Morten Fiskvik.

All oppvarming skjer gjennom bruk av fjernvarme fra Statkrafts søppelforbrenningsanlegg på Heimdal. Gildheimsveien ligger i den delen av Trondheim der bruk av fjernvarme er påbudt. El går stort sett til varme på badet, ventilasjon og det som ellers er vanlig av lys og elektriske apparater. Fiskvik opplyser at elfor-bruket pr leilighet er beregnet til 6.000 kilowattimer i året, under en tredjedel av det som regnes som normalt husholdningsforbruk.


Flere prosjekter