Statens vegvesen bygger ny E6 i Gudbrandsdalen. Men slett ikke alle grunneiere er fornøyd med kravene fra etaten (foto: Jørn Hindklev).

Må betale 400.000 kroner for en vei han ikke vil ha

Amund Lo i Vinstra blir krevd 400.000 kroner av Statens vegvesen for en vei han ikke trenger i forbindelse med byggingen av ny E6 gjennom Gudbrandsdalen. Nå møter han og 25 andre grunneiere Statens vegvesen i retten.

TV2.no skriver at staten skulle lage en erstatningsvei til et næringsområde gjennom skogen til Amund Lo. Men i stedet for erstatning, fikk han en regning på flere hunder tusen kroner.

Han og 25 andre grunneiere i Gudbrandsdalen må nå møte Vegvesenet i retten fordi de ikke blir enige om erstatningen når de må avgi grunn til nye E6.

─ Sitter i saksa

Situasjonen er ekstra fortvilende for Amund Lo, som nå sitter med en regning for en adkomstvei han slett ikke har bruk for. Dagens adkomstvei går til et industriområde på Vinstra. Erstatningsveien skal gå gjennom skoen til Lo. Det synes han ifølge TV2.no er helt greit, så lenge han får erstatning for det. Nå har han fått regningen.

─ Jeg sitter i saksa. Det er klart jeg ser problemet for næringsaktørene som holder til på et industriområde som ville blitt uten vei. At veien kommer til å bli lagt gjennom skogen min er jeg temmelig sikker på, men jeg skal fanken ikke betale den, sier han til TV2.no.

Fordelsparagraf

Prosjektleder Øyvind Moshagen i Statens vegvesen forklarer saken med at den nye veien skal tjene til næringsarealer når utbyggingen er ferdig. Dermed kan Vegvesenet bruke en fordelsparagraf i erstatningsretten.

Lo presiserer til TV2.no at han slett ikke vil selge tomter, men drive jordbruk.

─ Dette finner jeg aldeles urimelig. Hadde jeg visst jeg skulle få ei regning på det, så hadde de aldri fått tiltredelse på eiendommen min heller, sier han til TV2.no.

Lo er fortvilet over at han allerede har brukt to år på saken.

─ Jeg har brukt forferdelig mye tid på dette. Jeg vet at skal vi først inn i tingretten og sikkert også anke til lagmannsretten, så går det ytterligere to år. Jeg har andre ting å bruke tida mi på, fastslår Lo til TV2.no.