Daglig leder i Ruteretur, Sverre Valde. Foto: Ruteretur

- Mange vinduskjøpere bryter reglene

Returselskapet Ruteretur har de siste månedene gjennomført en kampanje som, ifølge selskapet, avdekker at mange importører og kjøpere av vinduer og isolerglass ikke ivaretar sine forpliktelser.

Det skriver Ruteretur i en pressemelding tirsdag.

– Alle som produserer og importerer vinduer og andre produkter med isolerglass til Norge er pliktige til å være deltakere i et godkjent returselskap for PCB-ruter, jamført avfallsforskriftens kapittel 14, skriver Ruteretur.

20 nye på laget

Deltakelsen skal, ifølge pressemeldingen fra selskapet, sikre at eldre ruter med miljøgiften PCB blir samlet inn, og at avfallet blir riktig håndtert. Avfallsforskriften stiller også krav til at alle som kjøper mer enn 200 isolerglass årlig, skal etterspørre og kunne dokumentere at de kun kjøper isolerglass av deltakere i et godkjent returselskap.

Ruteretur har nylig gjennomført en vervekampanje som, ifølge pressemeldingen, har bidratt til 20 nye deltakere. Daglig leder Sverre Valde uttaler at han er godt fornøyd med resultatet, og at returselskapet i 2014 for første gang har over 100 deltakere.

– Men fortsatt er det mange importører av vinduer og isolerglass som bryter regelverket, påpeker han.

60- og 70-tallsproblem

Ruteretur har nå bedt myndighetene om hjelp.

– Importører og kjøpere av vinduer og isolerglass som ikke er deltakere i et godkjent returselskap, må gjerne komme myndighetene i forkjøpet ved å kontakte Ruteretur for deltakelse, sier Valde.

Miljøgiften PCB ble ofte benyttet i forseglingslimet i norske isolerglassruter produsert i perioden 1965-75, samt i importerte isolerglass frem til 1979. Det ble også produsert store mengder isolerglass av typen Thermopane i samme tidsrom, men disse inneholder ikke PCB, heter det i pressemeldingen fra Ruteretur.