Jon Olav Sigvartsen i Norgeshus JOS Bygg forteller om gode erfaringer med innføringen av papirløs byggeplass (foto: Trond Joelson).

Trond Joelson

Fikk økt lønnsomhet med papirløs byggeplass

Byggmesteren JOS Bygg, som er en del av Norgeshus-kjeden, bruker alle ansatte nettbrett på byggeplass. Det gir bedriften økt lønnsomhet.

─ Vi har de siste to årene arbeidet med å utvikle et verktøy for å skape en papirløs byggeplass. Det er en evig prosess, men nå ser vi at det gir oss gode resultater, sier daglig leder Jon Olav Sigvartsen i Norgeshus JOS Bygg.

Tidligere pågikk det mest av planleggingen mens prosjektene gikk.

Bedre hverdag for prosjektlederne

─ Nå prøver vi å putte inn så mye informasjon som mulig inn i det digitale verktøyet før prosjektene starter. Vi slipper å punsje data flere ganger og halvparten av arbeidet med en kontrakt er utført ved å trykk på en knapp. Det gir økt lønnsomhet og en mye bedre hverdag for prosjektlederne våre, sier han.

Snekkere generelt her heller ikke voldsomt begeistret for papirer.

─ Slik informasjonssamfunnet har utviklet seg, er nettbrett noe alle kan forholde seg. Enkelte av våre håndverkere hater papirer. Vi har derfor hatt fokus på å utvikle et system på nettbrett som skal være så enkelt at det blir brukt i praksis. Blant annet har vi velfungerende sjekklister som bidrar til at vi allerede har ristet av oss flere reklamasjonssaker, sier han.

Fjerner tidstyver

Håndverkerne tar bilder ute på byggeplassen i dokumentasjonsarbeidet og det har et avvikssystem som gjør at prosjektlederen umiddelbart får beskjed når et avvik dukker opp. All dokumentasjon til boligen blir også lagret på en hjemmeside som boligkjøperen får tilgang til. Disse dokumentene kan også videreføres til ny eier av boligen ved salg.

─ Det er ingen tvil om at vi sparer mange arbeidsdager med å innføre papirløs byggeplass. Tidligere måtte blant annet prosjektlederne reise ut på byggeplass med tegninger til håndverkerne og vi produserte store mapper med dokumentasjon til kundene. Nå er alle denne informasjonen tilgjengelig digitalt, sier han.