Ullevaal stadion: Tribune vest og næringslokaler

Administrerende direktør Jack Hemmestad i Ullevaal stadion.

To nye etasjer med nærings- og konferanse-lokaler, nytt tak, mer intim arena og en av verdens største vinduslosjer med baneutsikt står nå klart på Norges nasjonalarena for fotball.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Fotballstadion og næringslokaler

Entreprisekostnad eks mva:
201 millioner kroner

Bruttoareal: 8.196 kvm

Byggherre: Ullevaal stadion

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Prosjekteringsledelse:
Vedal Prosjekt

Arkitekt:
Arkitektene Astrup og Hellern

Landskapsarkitekt:
Bjørbekk og Lindheim

Rådgivere: RI-B: Dr.Techn. Olav Olsen l RI-V: Unionconsult Boro VVS og Miljø l RI-E: Rejlers Elprosjektering l RI-Geo: Multiconsult l RI-Brann: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Prefab betong: Loe Betongelementer l Riving: Veidekke, Dokken Miljø l Betongsaging/-boring: Rive-
compagniet l Grunnarbeider: Veidekke Entreprenør l Betong glidestøp: Interform l Øvrige betongarbeider: BBL, Betongmann og Veidekke Entreprenør l Metallarbeider trapper og rekkverk: Euroweld l Spunting/peling: Entreprenørservice l Stål-
konstruksjoner: Ruukki Construction Oy l Taktekking: Icopal Tak l Glass og fasade: Saint-Gobain Bøckmann l Rørlegger: ORAS l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Ørnulf Wiig Installasjon l Heiser: KONE, Access l Branntetting: Firesafe l Byggren-
gjøring: Solid renhold og vedlikehold l Hjelpearbeidere: Losang l Himlinger og systemvegger: Modulvegger l Gulvbelegg: Tapet og Gulvtjenester l Malerarbeider: GSO l Mur- og flisarbeider: Fjellheim & Knutsen l Lås og beslag: Kaba l Stadion lyd: Scandec l Lyd og bilde: AV design l Solavskjerming: Solskjermings-
gruppen l Parkettgulv: Bo Andren l Blikkenslager: Franke Onsrud l Himlingsisolering: Greenteam l Tømrerarbeider: Akershus byggmesterforretning l Anleggsgartner: Stian Rennesund

1. juni blir Ullevaal stadion offisielt åpnet igjen etter to års rehabiliterings- og nybyggarbeid. Dagen før tar Norge imot Russland på gressmatten. Byggherre Ullevaal stadion er godt fornøyd med hvordan nasjonalarenaen har blitt.

– Dette er det fremste utstillingsvinduet vårt ut mot verden for norsk fotball og for norsk idrett generelt. Det er selvfølgelig ikke morsomt å invitere til halvferdig hus når vi arrangerer store hendelser, og nå har vi en ny og helhetlig arena å ta i bruk, forteller administrerende direktør Jack Hemmestad i Ullevaal stadion.

Ringen er sluttet
Med oppgraderingen gjort i løpet av ett og et halvt år på Ullevaal, er fotballarenaen nå helt ferdig.

– Vi har bygget ut så mye det lar seg gjøre. Etter at arbeidet offisielt er ferdig 1. juni, blir skal det ikke gjøres mer her. Vi har fylt ut det tilgjengelige arealet rundt arenaen, og har fylt igjen alle hull i tribunen inne mot banen. Ringen er helt sluttet, sier Hemmestad.

Det arkitektonisk mest spennende grepet som er gjort på nye Ullevaal arena, er i det søndre hjørnet av stadion, i den såkalte Bendit-svingen. Her kommer det som trolig er verdens største VIP-losje med vindu mot arenaen, Panorama, med 800 kvadratmeter gulvplass og

99,5 kvadratmeter vindusflate mot banen. Enkeltvinduene er 2,3 ganger 4,25 kvadratmeter store.

– Vi har ikke funnet tilsvarende store losjer i noen arena noen andre steder i verden, forteller Jack Hemmestad.

Selv om større idrettsarenaer kan skilte med større lokaler, er disse primært plassert med vinduet ut fra stadion, og ikke inn mot banen som på Ullevaal. Med 3.000 ekstra sitteplasser etter oppgraderingen, er Ullevaal stadion utstyrt med hele 27.000 ordinære publikumsplasser.

– Dette er nok for de aller største arrangementene vi kommer til å avholde på Ullevaal stadion, sier Ullevaal-direktøren.

Ingen lett match
Ullevaalutbyggingen har vært et svært omfattende og utfordrende prosjekt, både for byggherre, entreprenører og naboer. I tillegg til å bygge splitter nytt oppå en eksisterende konstruksjon, har tette naboforhold, begrenset riggplass og nye krav lagt hindre i veien for totalentreprenør Veidekke.

Fungerende anleggsleder Lars Skaare i Veidekke bekrefter at byggeprosessen på Ullevaal stadion har vært utfordrende.

– I tillegg til at prosjektet i utgangspunktet er komplisert, har vi støtt på noen uforutsette hindringer som har gjort prosessen krevende for alle parter, sier Skaare, som kom inn på prosjektet i oktober i fjor.

Mange av utfordringene skyldes at leietakerne i Ullevaal stadion har ønsket å holde driften i full gang under byggeprosessen. Spesielt støyende aktiviteter som tiltrekking av bolter i stålkonstruksjonene, betongsaging, boring og pigging har entreprenøren blitt nødt til å legge utenom normal arbeidstid. Kommunikasjon med leietakerne har også vist seg å være utfordrende. Da opp til 30 meter lange stålsøyler skulle drives gjennom ny og gam-mel bebyggelse, og ned på nyetablerte fundamenter nede i parkeringskjelleren, ble både ferskvaredisken på Ica og disken på Burger King gjennomboret.

– Men vi må også kunne si at vi er stolte over å ha vært med på å dette, presiserer Skaare.

Han understreker også at prosjektet er levert til riktig tid, og med et resultat byggherre er godt fornøyd med.

Mange på banen
I tillegg til mange naboer å forholde seg til, har aktørene også vært svært mange på prosjektet. På det meste har 150 mennesker vært i sving samtidig på Ullevaal stadion.

– I Veidekke er vi opptatt av involverende planlegging med alle parter. Det lyktes vi nok ikke helt med i dette prosjektet. Men vi har vært helt avhengig av å spille godt på lag, og i fellesskap kom vi også i mål, sier Skaare.

Det er ikke uten grunn at mange har vært på banen i oppgraderingen av Ullevaal stadion. Hele 1.000 tonn stål har gått med i bærekonstruksjonene for nybyggingen.

Gangbruene mellom tårn og stadion veier 260 tonn hver. Disse ble prefabrikkert på bakken, og måtte løftes opp med den største mobilkranen som noen gang har vært i aktivitet på norsk landjord. 32 semitrailere måtte til for å frakte lodd og utstyr for å rigge kranen på Ullevaal.

Komplisert oppgave
Og det er ikke bare størrelsesordenen som har gjort Ullevaal-utbyggingen til et utfordrende prosjekt. Skaare forteller at både forsterkning av den eldre bygningsmassen og overgangen til den nybygde har bydd på flere tekniske utfordringer.

EU-krav om jordskjelvsikring har også måttet innfris. Dette har medført noen meget spesielle og kraftig dimensjonerte fundamenter og konstruksjoner, og ny fundamentering over stålrørspeler til fjell har stort sett måttet gjøres inne i eksisterende kjellere.

– Det er utfordrende å bore 25 meter lange skrå og vertikale peler inne i en kjeller hvor det er to meter og 10 centimeter under taket, sier Skaare tørt.

– Det blir ikke stort mer komplisert enn dette på land, sier Ullevaal-direktør Jack Hemmestad.

Avspark
Overlevering på de nye næringsarealene var 13. januar i år, så allerede har Norges skiforbund, Norges skiskytterforbund, Bedriftsidretten, Norges golfforbund og kurs- og konferanse-senteret Ullevaal Class flyttet inn i nye lokaler i femte og sjettefjeldheim

etasje i Ullevaal stadion.

Selv om ballen skal legges død på gressmatta, går businessen for fullt i resten av anlegget hele året.

Men også i byggeperioden har det vært arrangementer inne på banen. På grunn av begrenset riggplass utenfor arenaen har mye rigging blitt gjort inne på stadion, og hele 37 ganger har alt blitt rigget ned, flyttet ut, fraktet inn og rigget opp igjen på grunn av forskjellige arrangementer på banen.

Inne på stadion er man nå nesten helt ferdig, mens avsluttende arbeider gjenstår ute. I løpet av april og mai skal alt være gjort på Ullevaal stadion. Norges nasjonalarena er flott, ferdig og klar for nye triumfer.


Flere prosjekter