Slik kan Vaterlands-området bli. Illustrasjon: MAD arkitekter

MAD og Infill vil få Vaterland i vater

Inspirert av suksessprosjekter i New York og København kan et av Oslos mest utskjelte sentrumsområder gis nytt liv.

I dag er Vaterland Oslo Sentrums bakgård, heter det i en pressemelding fra nyhetsbyrået Newswire.

Illustrasjon: MAD arkitekter

Håpløse byrom, manglende tilbud, samt mørke, utrygge områder preger folks oppfatning av stedet. På vestsiden av byrommet ligger de ugjestmilde fasadene til Oslo Spektrum og Plaza. På østsiden ligger de enda mindre imøtekommende arealene under Vaterlandsbrua. Akerselva forsvinner ned i et dystert, kloakklignende hull i bakken.

Problemer og potensial

Slik blir det som kunne vært et aktivum for byen med sentralt plasserte, generøse offentlige rom og kontakt med vannet til en mørk bakevje. Men der det er problemer, finnes også potensiale.

I samarbeid med eiendomsselskapet Infill har MAD arkitekter lansert et forslag som kan snu den negative trenden ved inngangen til Grønland og Gamlebyen til noe positivt.

– Det handler om å ta tak i det lille som finnes i et tapt byrom som dette, og med enkle midler forsøke å bygge opp en positiv kultur rundt det, sier Nicolai Riise, arkitekt og partner i MAD.

Slik han ser det er det viktig at forbedringer og nye løsninger i området har lokal forankring og en appell til de som allerede bor i og bruker området.

Helårs markedshall

Et eksempel på det er markedet som hver lørdag holdes under Vaterlandsbrua. Arkitekten mener at dette med enkle grep kan videreføres og brukes for å styrke området. Ved å sette opp glassvegger under broen kan man skape en markedshall som kan være i drift hele uken – hele året.

– I tillegg ser vi for oss en fremtidig utvikling der elvebredden på begge sider av Akerselva oppgraderes, fortsetter Riise. ­– Og det er naturlig å se dette i sammenheng med en fremtidig situasjon der Akerselva åpnes opp mot nye Deichmann og Bjørvika.

Han er imidlertid klar på at Vaterland ikke må vente på hva som eventuelt skjer i Fjordbyen, og at området trenger nødhjelp med det samme.