Arkivfoto

God lønnsøkning for ingeniørene

NITO-ingeniørene opplevde en generell lønnsøkning på 4,5 prosent fra 2012 til 2013.

Den generelle lønnsøkningen for NITO-medlemmer i privat sektor fra 2012 til 2013 var 4,5 prosent, mens den for identiske personer, altså samme person sammenlignet fra år til år, var 5,9 prosent.

Det skriver NITO (Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon) i en pressemelding mandag.

– Den store etterspørselen etter ingeniører påvirker uten tvil den positive utviklingen, uttaler Tom Helmer Christoffersen, leder for de privatansatte medlemmene i NITO, i pressemeldingen.

Den gode lønnsutviklingen sammenfaller, ifølge meldingen, godt med NITOs lønnsprognose for 2012.

– Vi har registrert resultatene av de lokale oppgjørene på nett, og da vi avsluttet dette i høst, lå vektet resultat på 3,43 prosent. Dette er altså de som rapporterer inn på nettet, og ikke alle oppgjørene. Resultatet her ligger helt i tråd med frontfaget, og det blir bekreftet fra NHO at det de får inn, ligger i samme gate, sier Christoffersen.

Statistikk samlet inn i etterkant viser, ifølge NITO, en god nivåheving fra fjoråret.

– Den viser en nivåheving på 4,5 % fra 1. oktober 2013. Med det arbeidsmarkedet vi har hatt i det siste, betyr at mange bytter jobb, og det påvirker lønnsutviklingen positivt. En annen faktor er at bedriftene gjør en del lønnsmessige justeringer utenom oppgjørene, både for å rette opp skjevheter og for å beholde ansatte.

Christoffersen sier det blir spennende å se hvordan lønnsutviklingen vil bli ved årets oppgjør.

– Det er mange store bedrifter som nå reduserer og holder igjen, men signalene er at dette i mindre grad berører ingeniører. De som nå reduserer kaller det justeringer så de er posisjonert for oppgaver i tiden som kommer, og mange har planer om fortsatt vekst.

– Ut i fra dette, og hvordan markedet er, vil jeg fortatt tro vi vil ende på rundt 4 prosent ved neste statistikkopptak, sier Christoffersen, som minner om at NITO i mars skal sette den offisielle lønnsprognosen for neste periode.