Illustrasjonsfoto: Arkiv

Annenhver nordmann pusser opp i år

49 prosent av det norske folk planlegger å pusse opp hjemmene sine i 2014, og mange vil gjøre jobben selv.

I løpet av året vil én av to nordmenn pusse opp, og halvparten av disse vil bruke minst 40.000 kroner på oppussingen.

Det viser en undersøkelse bestilt og presentert i en pressemelding av Byggmakker mandag.

Å gjøre jobben selv kan fort bli dyrt.

– Mange drister seg til å utføre til dels krevende oppgaver uten profesjonell hjelp, ikke minst på kjøkken og bad. Her kan det være mange fallgruver å gå i, advarer Henning Johansen, markedsdirektør i Byggmakker.

Prisstyrt oppussing

22 prosent av de spurte planlegger å pusse opp inne, 9 prosent planlegger å pusse opp ute, mens 17 prosent vil pusse opp både inne og ute. Det viser en fersk landsrepresentativ undersøkelse om norske oppussingstrender, gjennomført av YouGov, på bestilling fra Byggmakker.

– Tallene viser at nordmenn er opptatt av vedlikehold og oppgradering av hjemmene sine. Det er bra. Ikke bare øker trivselen, men oppgraderingen bidrar også til å øke boligens levetid og verdi. I en tid med fallende boligpriser er det grunn til å vente flere oppussingsprosjekter dette året, sier Johansen i pressemeldingen.

Nevenyttige nordmenn

Undersøkelsen avdekker også at nordmenn mener de er nevenyttige.

­– Male, beise og olje er åpenbart blant de oppgavene hvor nordmenn har størst selvtillit, og som utføres uten hjelp fra andre. Minst halvparten av de spurte maler, beiser og oljer ute og inne på egen hånd. Også for andre oppgaver som sparkling, montering av garderobeskap, bytte av terrassebord, listing og tapetsering oppgir mellom 38 og 47 prosent at de kan utføre slikt arbeid selv.

Kan bli dyrt

Listen ligger åpenbart høyt før man tilkaller profesjonell hjelp, konkluderer Byggmakker i pressemeldingen.

– Undersøkelsen viser at et flertall utfører til dels krevende monteringsoppgaver på kjøkken og bad uten profesjonell hjelp. Med mange gamle boliger kan det være utfordrende å få et pent resultat på kjøkkenet hvis veggene er skjeve. På badet er det fort gjort å bore gjennom fuktsperren. I begge tilfeller kan det bli både dyrt og tidkrevende å rette opp dårlig utført arbeid, sier Johansen.

Skal man utføre mer krevende oppgaver som å mure, skifte vinduer, flislegge eller skifte tak, er det imidlertid et stort flertall som sverger til profesjonelle håndverkere.

Aktivitet på soverommet

Av de som skal pusse opp inne, vil de fleste (39 prosent) pusse opp soverom i år. 36 prosent skal pusse opp bad, mens 33 prosent vil pusse opp kjøkken og stue.

– Resultatene viser at det er de klassiske oppussingsoppgavene som står for tur. De fleste skal male, beise og sparkle, men det er også en mange som skal legge gulv, og pusse opp eller utføre diverse monteringsarbeid på kjøkken, bad og soverom, sier Johansen.

Pusser opp i feriene

De fleste (31 prosent) som planlegger å pusse opp i år skal bruke sommerferien til dette, men også andre ferieperioder vil tas i bruk for å ruste opp boligen. 12 prosent planlegger å benytte påskeferien til formålet, 7 prosent vil benytte vinterferien, 5 prosent høstferien og 10 prosent vil benytte andre ferieperioder til oppussing. En relativt høy andel vil utføre oppussingen utenfor ferieperiodene (35 prosent).