<p>Slik kan den nye Rådhusplassen i Sandvika fremstå om områdereguleringen går gjennom. Illustrasjon: MAD arkitekter</p><p></p>Boligtun i Finstadkvartalet viser fremtidsrettede leiligheter i et velproporsjonert urbant miljø. Illustrasjon: MAD arkitekterFinstadkvartal med forslag til hvordan et nytt bibliotek kan se ut. Illustrasjonen viser også gatebelegning som skaper visuell sammenheng i den nye sentrumsbebyggelsen på Sandvika øst. Rådhus i forgrunn. Illustrasjon: MAD arkitekterDen nye Andenesgården med Sandvikselva i forgrunnen. Når utbyggere og kommune blir enige, vil bygningsmassen i sentrumsområdet mer enn fordobles. Illustrasjon: MAD arkitekterPlassen foran et mulig nytt bibliotek slik arkitekten ser det for seg. Illustrasjon: MAD arkitekterEn sentrumsutbygging vil inkludere bolig, næring, handel og service. Bildet viser et mulig hotell i Finstadkvartalet. Illustrasjon: MAD arkitekter

MAD vil ta Sandvika ut av byplanfallitten

Kommunesenteret i en av verdens rikeste kommuner omtales blant annet som Norges største veikryss. MAD mener de har kuren for Sandvika.

Sandvika sentrum har lenge vært foreskrevet innleggelse på urban rehab. Nå er medisinen klar, skriver MAD arkitekter i en pressemelding denne uken.

Boligtun i Finstadkvartalet viser fremtidsrettede leiligheter i et velproporsjonert urbant miljø. Illustrasjon: MAD arkitekter

I starten av februar sendes forslag til ny områderegulering ut til en bred høring i Bærum kommune. Hvis den blir vedtatt, står Sandvika ovenfor en totalrenovering som vil kunne ta stedet fra forfall til urban oase, fortsetter pressemeldingen.

I fjor sommer kalte lokalpolitiker Stein Stugu Sandvika sentrum for «et råttent høl» i Asker og Bærum Budstikke. Denne uken skrev grunnlegger og styreleder i Oslo Byforum, Erling Fossen på eiendomsnettstedet Estatenyheter.no at Bærum kommune har spilt fallitt i Sandvika.

Senteret som struper sentrum

Fossen presenterer to årsaker til fallitten: «Bærum som insisterer på at de er en bygd, og Olav Thon», skriver han.

«Ved de mest attraktive førsteetasjene som vender ut mot elva, har noen sørget for at det primært står containere. Adgangen ned til elva er for mesteparten stengt av bratte stup. Parkeringsplassene er like så godt plassert på taket av de sentrumsnære byggene», skriver han videre. Olav Thons Sandvika storsenter trekker all fottrafikk, og vender, ifølge Fossen, «demonstrativt en stor, slapp rompe til byen».

I 2012 lanserte Bærum kommune resultatet av et parallelloppdrag der tre team kom med sine visjoner for hvordan det gamle Sandvika sentrum kan få mer enn doblet bygningsmassen i en altomfattende rehabilitering av en rekke kvartaler.

Over 100.000 kvadratmeret

I illustrasjonene til MAD arkitekter ser vi nye prosjekter som til sammen inkluderer over 100.000 kvadratmeter nybygg, nye gateløp og nytt bibliotek. I tillegg til en massiv boligutvikling og oppgraderte uterom både mellom husene og langs Sandvikselva.

Finstadkvartal med forslag til hvordan et nytt bibliotek kan se ut. Illustrasjonen viser også gatebelegning som skaper visuell sammenheng i den nye sentrumsbebyggelsen på Sandvika øst. Rådhus i forgrunn. Illustrasjon: MAD arkitekter

– Det blir helt andre høyder enn det vi er vant med i dag. Du river ikke for å bygge opp igjen like stort, og vi mener byen tåler mer utnyttelse, sa plansjef Arthur Wøhni til Budstikka
i desember 2013 som en kommentar til den nye områdereguleringen for Sandvika Øst.

Utbygger Andenæs eiendom og kommunen er fortsatt uenige om høyder og arealer. Mens det er unison enighet om at man her kan se konturene av et prosjekt som kan ta Sandvika ut av fallitten.