Foto: Globus Media

COWI hjelper Aksel i jakten på OL-gull

I anledning Aksels jakt på OL-gull, har ingeniørselskapet COWI utviklet et nytt og banebrytende hjelpemiddel alpinsporten ikke har sett tidligere. Løsningen er spesielt utviklet for at Svindal skal stille optimalt forberedt i de utfordrende løypeprofilene i Sotsji.

Med en spesialutviklet kameraløsning som gir tilgang til detaljert løypeinformasjon, skal forberedelser kunne gjøres mer nøyaktig – og forhåpentligvis være en fordel når Lund Svindal står klar ved start under OL i Sotsji. Kameraløsningen vil for første gang bli brukt i konkurransesammenheng under verdenscup-rennene i Kitzbühel førstkommende helg.

- Dette er teknologi ingen av Aksels utenlandske konkurrenter har tilgang til. Kameraløsningen gjør det mulig å identifisere og analysere spesielt utfordrende partier, og bidrar til å gi Aksel kritisk informasjon før renn. Dette blir spesielt viktig med tanke på de utfordrende løypeprofilene i Sotsji, sier Robert Reid, vitenskapelig ansvarlig i Norges Skiforbunds alpinavdeling.

Gir 360 graders virtuell besiktigelse av løypene

COWI har utviklet en håndholdt løsning som benytter seks GoPro-kameraer konfigurert i en slik posisjon at de kan ta opptak i 360 grader, samt oppover og nedover. Den unike teknologien gir Aksel en 360 graders virtuell besiktigelse av løypa, noe som kan bidra til å spare avgjørende hundredeler i konkurranser. Etter at gjennomkjøring av løypa er fullført, synkroniseres filmresultatene fra alle seks kameraene og settes sammen til én helhetlig film ved hjelp av COWI sin kompetanse på fotogrammetri.

- Det er en utfordrende jobb å få til en god 360 graders film, og sluttresultatet Aksel ser på skjermen er faktisk satt sammen av seks ulike filmer. For å få til dette må materialet behandles i tre ulike spesialprogrammer, sier Marius Finsrud, spesialist på fotogrammetri i COWI.

Ønsket bedre løypeoversikt

Et av områdene alpinlandslaget ønsket særskilt hjelp på, var hvordan de kan utnytte eksisterende teknologi til å skaffe en bedre løypeoversikt i forberedelsesfasen før renn. Gjennom prosessen ble det vurdert å bruke både fly, laserscannere og droner. Felles for alle disse, var at det tok for lang tid å fremstille et brukervennlig produkt for trenere og utøvere.

Det er hovedsakelig to premisser som har vært avgjørende for valget av den aktuelle løsningen; at tiden fra gjennomkjøring av løypa til filmen er ferdig analysert og kalibrert er mindre enn én time, og at løsningen bruker verktøy som er lovlig å benytte under besiktigelse.

Resultatet fra løsningen benyttes av trenerteamet under løypegjennomgangen kvelden før konkurranse. Løperne får så filmen på sine nettbrett og smarttelefoner slik at de enkelt kan inspisere løypa i detalj når de måtte ønske det.

- Aksel kan for eksempel kjøre gjennom løypa til han kommer til toppen av et heng. Dersom neste port er «blind», kan han stoppe videoen og zoome til neste port for å lokalisere denne. Deretter kan han snu seg og ser på porten han kom fra. Dette gir han unike muligheter til å planlegge hvordan han på mest optimal måte skal angripe løypa, forklarer Finsrud.

Bidrar til å utvikle alpinsporten

En viktig del av samarbeidet mellom partene går ut på å nyttiggjøre kunnskapen COWI besitter for å øke prestasjonsnivå, og videreutvikle alpinsporten gjennom teknisk innovasjon.

- Vi jobber kontinuerlig med Aksel og resten av teamet for å kunne utvikle bærekraftige løsninger som vil gagne både det norske landslaget, og alpinsporten i sin helhet. Utformingen av dette systemet har vært en spennende utfordring for begge parter, og vi har store ambisjoner for fortsettelsen, sier Stein Eriksen, avdelingsleder for informasjonssystemer i COWI.