Kirstens Park

Foto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: UnknownFoto: Unknown

Kruse Smith har bygget ferdig det første trinnet i Kirstens Park i Vågsbygd i Kristiansand. I desember flyttet de første beboerne og næringsleietakerne inn.

Fakta

Kirstens park – trinn I

Sted: Vågsbygd, Kristiansand

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad eks mva:
Ca. 136 millioner kroner

Bruttoareal: 12.700 kvm

Byggherre: Vaagsbyen Næring

Hoved-/totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Prosjekteringsledelse: AF-prosjekt

Arkitekt: BASIS arkitekter

Rådgivere: RIB, RIV, RIE og RI Brann: Rambøll l RI Akustikk: Sinus

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Hoem&Aamot l Grunn: Holbæk Anlegg l Utomhus: Landskaps-
entreprenørene l Peling: Seabrokers Entreprenør Service l Betongarbeider og branntetting: Kruse Smith Entreprenør l Forskaling: PERI l Betonglev.: Betong Sør l Platten-
dekker: Systemblokk Telemark l Elementer: Nor Element l Stålarbeider: Boss Bygg og Industrimontasje l Rekkverk: GBS Produkter l Tømrer: Olsenbygg l Taktekking: Icopal Tak l Lett-tak: Lettelement l Glassfasader: Tore Andersen l Maler: MJA Maler & Gulvbelegg l Parkett: ABS Parkettgruppen l Mur og fliser: Mur i Sør l Blikkenslager: Aurebekk Montasje l Rørlegger: IMTECH l Ventilasjon: Ventec Agder l Elektro: Elektroxperten l Lås og beslag: Proffpartner Security l Heiser: Reber Schindler Heis l Stillas: RenCon l Kjøkken og bad: HTH l Yttervegg, list foring: Sørlandslisten l Riving: Dokken


Det første byggetrinnet er på 12.700 kvadratmeter, inkludert næringsarealene.

Bygget er første del av en større utbygging som også er del av en plan for urbani-sering og sentrumsutbygging i Vågsbygd.

I all hovedsak er det næringsarealer i de to nederste etasjene, hvor førsteetasje har diverse handel- og servicenæring. I de øverste etasjene er det 37 leiligheter på mellom 55 og 119 kvadratmeter. Parkering til beboere og kunder finnes i eget parkeringsanlegg i 1. og 2. etasje. Taket over parkeringen danner dekke for boligenes utearealer.

136 millioner kroner
Prosjektet har fått navn etter operasangeren Kirsten Flagstad og bygget ligger der hvor Vågsbygdveien møter Kirsten Flagstads vei, noe som gir en attraktiv beliggenhet for nærings-drivende da trafikken som går forbi er stor.

Det er Kruse Smith Eiendom AS som gjennom selskapet Vaagsbyen Næring AS er byggherre, og som har utviklet eiendommen. Kruse Smith Entreprenør AS er totalentreprenør. Kontraktssummen for første byggetrinn er på rundt 136 millioner kroner. Byggeperioden var fra mars 2012 til november 2013.

Noen utfordringer
Prosjektleder Runar Johnsen fra Kruse Smith Entreprenør AS sier de har holdt fremdriftsplanen, samtidig som de har møtt et par utfordringer underveis.

– Vi måtte blant annet bygge et stort fordrøyningsbasseng som kan fordele overvannet på en forsvarlig måte, da det viste seg at det kommunale overvannsnettet hadde dårlig kapasitet. Kommunen måtte også grave opp en gammel vannledning etter at vi var ferdig med utearealet, så det var også en utfordring, forteller Johnsen.

– En annen utfordring har selvfølgelig vært støyisolering mot trafikken. Bygget ligger jo rett ved to veier med mye trafikk. Vi har løst dette med ekstra støyisolering i vegger og vinduer, legger han til.

LEAN, BIM og HMS
I prosjektet er det brukt LEAN som samarbeidsmodell og BIM-modellering. I HMS-arbeidet har det i tillegg til vanlige tiltak, vært spesielt fokus på den trafikkerte veien som ligger like ved og arbeid i høyden. Det har ikke vært fraværsskader i det første byggetrinnet i prosjektet.

Kruse Smith har selv hatt betongarbeider, innvendig tømrerarbeid, kjerneboring, branntetting og andre bygningsmessige arbeider. Det har vært rundt 50 personer fra Kruse Smith som har jobbet med første byggetrinn.

Stille sone i bakgården
Formen på bygget er laget som en stor avskjerming mot veiene, slik at det blir et skjermet og rolig uteområde på innsiden. Bygget fremstår med fem og delvis seks etasjer mot gate, mens det mot hagesiden til boligene fremstår som en tre etasjers bygning.

– Dette gjør at bygget har en stram urban karakter mot gate og et avstemt boliguttrykk mot hage og uteoppholdsarealer, skriver arkitektfirmaet BASIS arkitekter AS.

I fasaden er det brukt lys puss, beslag og kledning av steni-plater og fargede glasselementer mot gate, mens bygget er preget av trearkitektur på hagesiden. Leilighetene er universelt tilpasset og har åpen planløsning. Store vinduer mot det indre gårdsrommet slipper inn lys i leilighetene, som alle har egen balkong.

– Arkitekturen er nåtidig og stram og vekslingen i materialbruk er med på å bryte ned skalaen og skape en sammenheng med omgivelsene. Bygningsformen virker som en skjerm mot vei og skaper et rolig uterom på innsiden. Adkomsten til leilighetene er via adkomstbalkonger, som gir gjennomlyste leiligheter samt lys og utsikt til omgivelsene, skriver arkitekten.

Som et designelement er det brukt fargede glasselementer i adkomstbalkongens fasade mot vei. Dette fungerer som skjerm mot innsyn og mot trafikkstøy.

Snart fullt hus
Markedssjef i Kruse Smith Eiendom AS, Torill Sevild, kan fortelle at utleiearealene i næringsdelen av bygget er i ferd med å fylles opp.

– Nå er hele første etasjen fylt med ulike spennende aktører i handel- og servicenæringen, sier Sevild.

Blant de som har flyttet inn allerede er Pizzabakeren, Rimi og Hårtåppen Frisør, samt fotpleie og renseri.

– I andre etasje er det tannlegekontor, regnskapskontor og bingo, men det er fortsatt ledige arealer i det vi mener er Vågsbygds mest profilerte bygg. Vi har merket økt pågang etter at bygget ble reist, og man kan se hvordan det blir, sier Sevild.

Eiendomsutvikler Thor Helle i Kruse Smith Eiendom sier de også har fått god respons på leilighetene, men at det fortsatt er noen ledige.

– Det er solgt 33 av 37 leiligheter i det første byggetrinnet. Noe av det som lokker folk til å bo her, er at man kan ta heisen ned til Rimi, handle, og ta heisen opp igjen, sier Helle.

Planlegger 150 leiligheter
Det første byggetrinnet er bare starten på en større utbygging i området. Totalt er det planer om å bygge rundt 150 leiligheter i det som kalles Vaagsbyen. Det andre trinnet er allerede under oppføring.

– Vi har allerede solgt ti av 18 leiligheter i andre trinn, hvor det etter planen blir overtakelse til sommeren, sier Helle.



Flere prosjekter