Perspektiv av Bragernes kvartal sett fra Bragernes Torg/Rådhuset. (Ill. LINK arkitektur)

Bygger nytt kvartal i Drammen sentrum

Drammen kan få flere enn 100 nye leiligheter, nye forretninger, spisesteder og eget torg på hjørnet – midt i sentrum.

Utviklingsprosjektet, som omfatter hele kvartalet mellom Rådhuset og Høytorvet, har fått navnet Bragernes Kvartal.

Det er eiendomsselskapet Vestaksen Eiendom som ønsker å gjennomføre en storstilt oppgradering av området der flere av bygningene er rivningsklare. Vestaksen Eiendoms planer er å bygge et helt nytt og moderne bolig- og forretningskvartal som nærmeste nabo til rådhuset – et steinkast fra Bragernes Torg.

– Dette er nødvendig og viktig byutvikling, et sentrumsprosjekt som Drammen og regionen trenger. Her kan vi legge til rette for at mange kan få leve det gode livet i sentrum, sier daglig leder i Vestaksen Eiendom, Helge Mork.

Moderne

Leilighetene i Bragernes Kvartal vil være fra ett-roms på ca. 40 kvadratmeter til boliger på godt over 100 kvadratmeter.

– Her vil folk bo lettvint og trygt i gangavstand til det meste, inkludert offentlig kommunikasjon. I tillegg vil beboerne også ha tilgang til felles hage i gårdsrommet midt i kvartalet. Vi vurderer også å tilby typiske ”enebolig-goder” som hobbyrom, smørebod, drivhus, bilpool og lignende. Dette er muligheter mange sier at de vil savne når de flytter fra eneboligen til leilighet i byen. For å finne ut om det er interesse for slike tilbud, kommer vi til å gjennomføre markedsundersøkelser, opplyser Mork.

Bragernes Kvartal

Vestaksen har kjøpt så godt som alle eiendommene i kvartalet mellom Amtmand Bloms gate, Rådhusgata, Schwenckegata og Engene. I tillegg til boligene, kommer spisesteder, forretninger og parkeringsanlegg. Inne i kvartalet vil det bli anlagt et stort gårdsrom som vil tjene som felles hage og oppholdsrom for beboerne. På hjørnet av Amtmand Bloms gate og Engene planlegges et nytt torg i tilknytning til spisestedene – et intimt og lite ”kvartalstorg”.

– Det er ganske unikt at det er mulig å gjennomføre en helhetlig utvikling av et helt kvartal midt i byens sentrum, sier Mork, som påpeker at strøket om få år kan fremstå som noe helt annet enn det er i dag. Målet er byggestart våren 2015 og at innflytting kan skje sommeren 2016.

– Et viktig mål er å skape mer liv i Drammen og gjøre byen mer attraktiv for både kommunens egne innbyggere, tilreisende og innflyttere. Byen trenger flere mennesker som bor i sentrum, folk som får byen til å pulsere og handelen til å blomstre. Vi håper at utviklingen av Bragernes Kvartal vil styrke inntektsgrunnlaget for kafeene, butikkene og kulturtilbudene i sentrum, sier Mork. Han opplyser at det legges opp til en etappevis utbygging slik at det er mulig å justere tilbud og tempo underveis.

Buskerudbyen

Vestaksen mener at selskapet gjennom dette prosjektet tar Buskerudbyens miljømål og Drammen kommunes vekstambisjoner på alvor.

– Skal vi få til en byutvikling i Drammen, og følge opp Buskerudbyens sterke føringer om å bygge og fortette på knutepunktene, må vi bygge ut også i sentrum. Bragernes Kvartal er vårt konkrete svar på den utfordringen, sier Mork.

Eiendomsutvikleren mener tiden nå er inne for å høste av det som er sådd i Drammen.

– Nå kan Drammen få utnyttet de tunge investeringene som er gjort i infrastruktur på Bragernes torg, i trafikkløsninger, i gågata, i parkeringshus, langs elven, i en moderne kino og et flott teater, for å nevne noe, avslutter Mork.