Foto: Foto: Arve Brekkhus

Makteliten samlet i Operaen (bildekarusell)

Hvordan kan vi redusere frafallet i utdanningsløpet og bidra til god tilgang på kompetent arbeidskraft - til beste for bedriftene, samfunnet og individet? Det var temaene som ble tatt opp på NHOs årskonferanse onsdag.

Onsdag møtte 1.250 bedriftsledere, ledere i offentlig sektor, toppolitikere, akademikere og fageksperter til NHOs Årskonferanse 2014 som har fått navnet Læringslivet. Temaet var ungdom, kompetanse og muligheter.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund og statsminister Erna Solberg.Arve Brekkhus

- Med årets konferanse ønsker vi å prege den politiske debatten og rette søkelyset på politikk innen kompetanseområdet, sier prosjektleder i NHO, Tone Knutsen. Hun hadde et sterkt prosjektteam i ryggen, bestående av fagpersoner fra kompetanse-, arbeidsmarkeds- og kommunikasjonsavdelingene i NHO. Dette er 25. gang NHO samler norsk samfunns- og næringsliv til den årlige temakonferansen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er tilstede på NHO-konferansen.Arve Brekkhus

- 1.250 næringslivsledere, politikere og akademikere vier en arbeidsdag til onsdagens konferanse. Dette stiller store krav til oss i NHO. Årskonferansen må innfri og vi må sørge for at deltakerne får valuta for tiden de tilbringer her. Det er stor interesse for læringslivstemaet og vi har fullt hus i Operaen denne dagen, sa Knutsen.

#læringslivet - fire forslag

Konferansen bygger på NHOs fire politiske forslag for kompetansepolitikk:

* Belønne gode lærere.

* Tidlig innsats: Obligatorisk og gratis opplæring i barnehagen for femåringer.

* En tredje utdanningsvei i videregående opplæring - rett fra ungdomsskole til arbeidslivet.

* Bedre dimensjonering av høyere utdanning.

Disse spørsmålene skulle prege konferansen:

* Hva vet vi om ungdommens vei gjennom utdanning og arbeid?

* Hvilken betydning har tidlig innsats for evnen til å lykkes i utdanning og arbeid?

* Hvordan skaper vi fremtidens utdanningssystem, og hva er bedriftenes behov?

* Hvilke muligheter gir ny læringsteknologi?

* Hvordan fortsetter læringen i bedriftene, og hvordan bidrar det til å opprettholde konkurransekraft, vekst og innovasjon?

Til å belyse dem hadde NHO blant annet invitert statsminister Erna Solberg, Andreas Schleicher fra OECD, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, rektor ved UiO Ole Petter Ottersen, administrerende direktør i SSB Hans Henrik Scheel, professor ved UiS Mari Rege, leder av Utdanningsforbundet Ragnhild Lied, Ole Robert Reitan, Bent Stiansen og andre ledere fra NHOs medlemsbedrifter. Årets programleder var Thomas Seltzer.