Kutt gir prishopp på strøm i distriktene

Strømkunder i distriktene hvor nettleien fra før er høy, må betale mer etter at regjeringen kutter 90 millioner kroner til såkalt nettutjevning.

Formålet med nettutjevningen er å redusere prisen for nettleien for kunder i områder der det er særlig kostnadskrevende å drifte strømnettet. Men konsekvensen av kuttet er at 87.000 strømkunder i distriktene får en høyere nettleiepris, skriver Nationen.

Tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet, Geir Pollestad (Sp), karakteriserer kuttet som distriktsfiendtlig.

– Regjeringen nektet å øke elavgiften med ett øre. Samtidig øker de nettleien med fem-seks øre for kunder i distriktene uten å blunke. Det er distriktsfiendtlig, sier Pollestad som er medlem av Stortingets energi- og miljøkomité.

Han får støtte av komitékollega Anna Ljunggren i Arbeiderpartiet.

– Vi synes ikke det er en god idé. Konsekvensen av kuttet er at nettleien blir dyrere for kunder i distriktene, fastslår også hun.

I regjeringen blir imidlertid forslaget om å kutte i nettutjevningen fra 120 til 30 millioner kroner sett på som fornuftig, og uten de store konsekvensene. At kuttet betyr dyrere nettleie for noen, er imidlertid riktig, sier Høyres Nikolai Astrup som er nestleder i komiteen.

– Samtidig er det en liten andel av det folk i disse områdene betaler i nettleie. Men regjeringen mener at dette ikke vil ha stor betydning for kundene, sier Astrup.