Kanalveien 11

Kanalveien 11

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg

Entreprisekostnad eks mva:
129 millioner kroner

Bruttoareal: 8.600 kvm

Tiltakshaver: Rasmussen Eiendom

Totalentreprenør: LAB Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: OneCo

Arkitekt: OG arkitekter

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk - RIAku: Sweco - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeid: Buck og Jonsson - Hulldekker: Spenncon - Trappeelementer: Egersund Betong-
elementfabrikk - Kjerneboring: Rune Monsen - Stål: Ruukki - Div. stålarbeid: BSI Service - Gulvstøp / -summing: Betonggulv - Taktekking: Fløysand Tak - Glass- og fasade: Bue Aluminium - Rekkverk: Rinde Rekon - Tømrer: Moelven Nordia - Maler og tepper: Malermester J C Andreassen - Parkett: Format - Flislegger: Stor Bergen Mur og Flis - Branntetting: Bergen Skadeservice - Lås og beslag: Låsservice - Heis: Scan Heis - Lifter og brakker: Cramo - Asfalt: NCC - Utv skifer: Nyhus

I Kanalveien på Minde i Bergen har LAB Entreprenør AS ført opp et kontor-
bygg for Rasmusen Eiendom AS.

Bygget har seks etasjer med et samlet areal på 8.600 kvadratmeter. Det er tegnet av OG arkitekter og bygget i totalentreprise (eks arkitektur) av LAB Entreprenør. Entreprisekostnaden er 129 millioner kroner eks mva. Byggestart var i april 2012, og bygget stod ferdig 1. november i år.

Prosjektleder Steinar Floen i LAB Entreprenør sier bygget inneholder kontorer, møterom, kantine, et atrium og to plan med parkering.

– Kontoretasjene har en kombinasjon av cellekontorer og landskap. Det er cirka 180 kontorarbeidsplasser i bygget, og hele bygget har universell tilgjengelighet, sier Floen. 

Glassfasader
Bygget ligger mellom Kanalveien og Fjøsangerveien, som er hovedinnfartsåre til Bergen sentrum fra sør. Tomten er på cirka tre mål og har fjellgrunn. En del forurensede masser måte tas ut og kjøres til deponi. Sorteringsgrad på grunn er 98 prosent.

Kanalveien 11 har rektangulær form. Midt i bygget ligger et ventilasjonsrom som er senket en meter ned i grunnen. Første etasje er plasstøpt. Bærende konstruksjon vider opp består av stål og hulldekker. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene er kledd med et trelags grønt glass. Taket har et utstikk av glass.

Det er keramiske fliser på gulvet i inngangspartiet og i kantine. I kontorene er det parkett, systemvegger og akustiske systemhimlinger. Det er 30 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. Glasset i fasaden har en U-verdi på 0,9. Kun 15 prosent av solvarmen slipper gjennom glasset. Sorteringsgraden er 70,6 prosent.

Steinar Floen sier at byggingen gikk greit. Cirka 50 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. Bygget er ført opp uten fraværsskader. Han sier LAB Entreprenør tar med seg nyttig kunnskap om glassfasader fra dette prosjektet.

Energiklasse B
Oppvarming skjer med radiatorer. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 118 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse B. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. De to aggregatene har en samlet kapasitet på 71.000 kubikkmeter per time. Hver etasje har egen brannseksjonering. I de to parkeringsetasjene og på to sider av bygget er det til sammen 100 biloppstillingsplasser.

Widerberg utsmykninger
Både kontorer, møterom og fellesområder er utsmykket med malerier av Frans Widerberg og skulpturer av Nico Widerberg. I et rom henger to bilder av Andy Warhol.

Sivilarkitekt Ulf Røstøen i OG arkitekter forteller at Kanalveien 11 har kompakt form og dermed med liten ytterflate.

– Her fikk vi mulighet til å gjøre noe annerledes enn det vi vanligvis gjør. Det var hyggelig å få tegne et bygg med så høy kvalitet. Jeg tror det er første gang et bygg har fått utenpåliggende heiser med avrundet glasshus i Bergen. Glasset i fasaden er grønt, men med blå himmel ser det blått ut. Det var byggherren som ønsket glassfasade, sier Røstøen.

Den største utfordringen i prosjektet var ifølge Røstøen en sykkelsti som bygget måtte tilpasses.

– Det har vært morsomt å tegne dette bygget. Vi har samarbeidet med hyggelige folk. Med grei byggherre blir resultatet oftest bra.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter