Tett takrenne kan koste dyrt

Høsten er her, og takrennene fylles fort med løv. Vær føre var, ta vedlikeholdet nå og unngå kostbare tabber.

Høstlig løvfall kan utgjøre et kostbart problem. Hvert år behøver nemlig takrennen og grunnmuren vedlikehold. Dette for å unngå lekkasjer når våren kommer.

Nå er det på tide med det årlige vedlikeholdet før vinteren setter inn, oppfordrer ifi.no

Dersom ikke takrennene vedlikeholdes, får ikke vannet renne fritt og nedløpsrørene kan tette seg. Det vil da kunne dannes ispropper som gjør at rørene sprekker. Dette kan igjen medføre fuktskade på husveggen. Noe som ikke nødvendigvis dekkes av forsikringen.

Forsikringsfelle
De fleste villa-, hjem- og innboforsikringer dekker vannskader, men det er også mange unntak. Regn som trenger inn i huset som følge av at takrennen er tett, eller taket er lekk, er som oftest et slikt unntak.

– Sjekk taknedløp at de ikke har gått tette, rensk takrennene for grus og løv og alt mulig annet av plantevekster. Se til at takrennene ikke er oppsprukne. Da må de byttes, opplyser Camilla Sandem Dhelie, leder for markedskommunikasjonen i Weber.

Vannet skal holdes på utsiden av veggen.

– Hvis ikke takrennene vedlikeholdes, kan nedløpsrørene bli tilstoppet. Det som skjer i løpet av vinteren er at vannet som renner ned i takrennen blir kaldt, og om noe stopper det, dannes det etter hvert en ispropp i nedløpet. Når vannet smelter, kommer det ut gjennom skjøtene på nedløpsrørene. Vanligvis er skjøtene plassert inn mot veggen, så vannet spruter dit og fuktskader på veggen kan oppstå. På et murbygg og andre bygg som fuktes konstant, oppstår store frostskader. Dette er kostbart å få i stand igjen. Det er en veldig vanlig feil som skyldes manglende jevnlig vedlikehold, forteller Sandem Dhelie.

Hold grunnmuren fri
En ekstra kontroll bør du også gjøre dersom du bor i et eldre hus. Undersøk om dreneringen rundt grunnmuren fortsatt er bra nok.

– Når det gjelder grunnmur, så fjern alt som er av løv og løst, og som kan holde på fuktighet inntil grunnmuren. Det er for sent å male nå, det skulle vært gjort i sommer. Når snøen først faller, så ikke måk snøen inn mot veggen. Ikke bruk snøen som isolasjon, slik det ble gjort i gamle dager. Husene i dag avgir så mye varme innenfra som går ut, og det smelter snøen slik at vannet trekker inn. Hvis ikke grunnmuren da er riktig behandlet, kan man få store skader, forteller hun.

Alternativ til manuell fjerning
Det finnes oppsamlere man putter ned i overgangen mellom nedløpet og rørene. Dette kan være en rist eller kopp som filtrerer regn- og smeltevann.

– Men det har ikke noe med takrennen å gjøre. Den må fortsatt renses, sier Kenneth Ervik, markedsansvarlig i Drywood.

Han mener det er kjedelig hvert år å måtte utføre denne jobben. Nå finnes det imidlertid et alternativ for dem som vil unngå akkurat dette vedlikeholdet.

Drywood fikk i vår agenturet på en løvfanger som den danske bedriften EXPO-NET har patentert. Produktet innarbeides nå til det norske markedet, og vil trolig sees på flere utsalgssteder etter hvert.

Designen til løvfangeren gjør at vinden vil blåse løv og blader bort fra takrennen.

– Det er et rundt og åpent plastrør som legges horisontalt i takrennen. Den runde overflaten avstøter bladene som kommer ned fra taket. Det er ingenting som blir liggende på et rundt rør, sier Ervik.

Lønnsomt for borettslag
Selv har han hatt dette røret i to år og derfor også to høstsesonger. Det er laget i PVC, så det holder i mange år.

– Over garasjen min er et stort eiketre med tusenvis av blader. Alt jeg har funnet er ett enslig eikeblad som har klart å forville seg inn, kanskje gjennom en av skjøtene, sier han.

En løvfanger kan være en god løsning for huseiere, borettslag og industribygg.

Drywood jobber en del med takfornying, og vet at det ofte kan påløpe store kostnader ved å rense og spyle takrenner.

– Vi fyller opp søplesekker med avfall. For enkelte borettslag gjør vi kanskje dette hvert tredje år. Siden vi så dette som bortkastede penger for borettslagene, lette vi etter en løsning. Så kom vi over dette danske produktet. Løvfangeren har blitt veldig populær på borettslag og kommunale bygg. Den eldre del av befolkningen har tatt godt imot takrennenettet. Det er til stor hjelp for dem som ikke kan gå opp i stige hvert år for å rense takrennene, sier Ervik.

– Takrennenettet er en enkel og effektiv løsning som på elegant vis forhindrer tilstopping av takrenner. Systemet kan brukes uten verktøy, nettet tres inn i festene til takrennen, og det er bare å «klikke» det på plass, sier han.