Hage-Norge slår opp hageportene

For tredje år på rad inviteres det til landets største hageselskap, 1000 åpne hager 18 august – i regi av Det norske hageselskap.

På menyen står inspirasjon, erfaringsutveksling og kunnskapsspredning – men først og fremst hagefryd og glede, ifølge en pressemelding fra Hageselskapet.

Interessen for det grønne øker stadig. I hager og på balkonger omfavnes det estetiske, det spiselige, samlemanier og vilter, oppfinnsom grønn frodighet. Det er mange og dels tunge arbeidsøkter knyttet til hage – men de hører til den typen kraftanstrengelser som gir overskudd. Hagefolk legger treningsøktene på grønn bane.

Åpne hager i alle fylker
Det er åpne hager i alle landets fylker, og i samtlige fylker finnes det hagelag. Sør-Varanger, Setesdal, Oltedal, Nordstrand – 350 hagelag i alt.

Felles for dem alle er at for hageentusiaster finnes det ikke for tøffe klimasoner og ordet hage er for mange synonymt med hageglede.

Tilfredsheten ved å se det spire og gro er sterk motivasjon. Når en grønn bekjent, stikker hodet opp av jorden etter en tøff vinter eller vår – kan dette best sammenlignes med en familiegjenforening. Sosiale medier er fulle av rikt illustrerte innlegg om innsats, undere, spørsmål og enkelte ergrelser i hagen.

Dyrke selv
Å dyrke egne grønnsaker i hage og parseller er i vinden. Tidligere dyrket man grønnsaker som matauk-tiltak. I dag er fokus på gleden ved å fremskaffe og spise noe som er egenprodusert – sunt, godt og usprøytet.

Her finner du åpne hageporter søndag 18. august, sortert fylkesvis: 1000 åpne hager.

Les reportasje og se bilder fra tidligere arrangement:
Private åpnet hagene for alle