Klipp farlige hekker og busker

Vegetasjon som hindrer sikten kan føre til farlige situasjoner i trafikken. Statens vegvesen oppfordrer folk som bor langs trafikkerte veier om å klippe hekker og busker på eiendommene sine – av hensyn til egen og andres sikkerhet.

- Å sørge for fri sikt langs veiene er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i vegloven. Det er du som bor langs veien som er ansvarlig for å klippe hekk og busker på eiendommen din slik at det er god sikt ved veikryss og ved avkjørselen din, forteller Beate Ertresvåg Myklevoll i Statens vegvesen.

«Klipp hekken»-oppfordring i posten
Denne uka starter Vegvesenet utdeling av brosjyrer med retningslinjer for klipping av vegetasjon langs veiene. Beboerne ved fylkesvei 118 gjennom Rygge er de første som mottar retningslinjene i postkassa si.

I løpet av sommeren skal det også deles ut «klipp hekken-brosjyrer» langs flere strekninger i Østfold, blant annet fylkesvei 115 i Askim og riksvei 110 gjennom Karlshus.

- Disse strekningene har mange avkjørsler og veikryss med dårlig sikt. Mange beboere må også krysse gang- og sykkelvei for å kjøre ut på bilveien. Da er det spesielt viktig at hekker, trær eller gjerder ikke hindrer sikten, slik at du oppdager andre trafikanter i tide til å stoppe, sier Myklevoll.

Maks en halv meter høy hekk
- Når du står fire meter inn i avkjørselen din skal du ha minst 20 meter fri sikt i hver retning langs gang- og sykkelveien. Hekk og gjerde skal heller ikke være høyere enn 50 centimeter ved avkjørselen din, forklarer Myklevoll.

Selv om du ikke er blant de som mottar retningslinjer i posten bør ikke det stoppe deg fra å bli med på dugnaden for å medvirke til sikrere sommerveier.

Gå i gang med nødvendig beskjæring slik at alle kan ferdes sikkert forbi eiendommen din, lyder oppfordringen fra Statens vegvesen.