Vil ta knekken på flått med sopp

Forskere kan ha funnet en metode som tar knekken på flåtten. Snyltedyret kan bli knekt av sin egen snylter, en sopp som til slutt tar livet av flåtten, melder NRK Møre og Romsdal.

Flåtten dukker opp i stadig nye områder av Norge, og flere får sykdommer som er forårsaket av flått. Flåtten herjer spesielt langs kysten, og det er spesielt mye flått i område med mye hjort og beitende sau, skriver NRK Møre og Romsdal.

Sprayer sopp på markene
Nå mener forskere at sopp fra slekten Metarihizium kan ta knekken på flåtten. Hos Bioforsk på Tingvoll gjennomføres for tiden et forskingsprosjekt, som innebærer at store områder sprayes med væske som inneholder denne soppen.

Ifølge nrk.no har prosjektet har fått navnet «Tickless». Bakgrunnen er at flått viderefører sjukdommen som på norsk heter «sjodogg». Det engelske navnet er «tic-borne fever», og er en sykdom som rammer sau gjennom bakterien «Anaplasma phabocytophilum».

Snylter tar snylteren
Soppen er en av flåttens farlige snyltere. Og denne soppen henger seg fast på flåttens kropp, slik at flåtten til slutt dør. Slik sett får flåtten på mange måter «smake sin egen medisin».

– Flåtten dør fordi den blir spist opp av soppen, sier forsker Lise Grøva. ved Bioforsk, til nettstedet.

 Les hele artikkelen og se video på NRK Møre og Romsdal her.

Les også:
200 til sykehus med flåttbitt i fjor