Åpner japansk hage i Drammen

Onsdag 15. mai åpner en nyanlagt japansk hage i Drammens Museum.

I forbindelse med arrangementet Kulturnatt i Drammens Museum, hvor temaet er japonisme i vestens kultur, åpner en helt ny japansk hage onsdag 15 mai.

Det er Hole Artcenter ved Åsmund Bergwitz og Thea Lassen som har designet og anlagt hagen.

- Den japanske hagen på Drammens Museum er en kunstnerisk, minimalistisk tolkning av estetikken i naturen og skal være et sted for ettertanke, opplyser hagedesigner Åsmund Bergwitz i Hole Artcenter.

Herkomst, tradisjon og formspråk
Bortsett fra den japanske lykten og japansk lønn, har alle materialer og vegetasjon norsk herkomst.

- Vi ønsker å vise at japansk hagekunst ikke er et fenomen begrenset til Japan, men en universell kunstform som fungerer like godt i Norge. Det er kunsten å se den grunnleggende estetikken i naturen, forstå vår relasjon til den, og innrette oss på best mulig etter den, sier Bergwitz.

Så enkelt - og så vanskelig...
Med inspirasjon fra Tofuku-ji zen tempel i Kyoto fra år 1236 og 13. generasjon Zen prest Shunmyo Masunos samtidige arbeider, i tillegg til norsk fjellandskap, er formspråket minimalistisk, tydelig og tilstrebet høyest mulig presisjon i forhold til komposisjon og balanse mellom elementene.

Den japanske hagetradisjonen strekker seg ca 1000 år tilbake i tid. Den har en helt annen status i det japanske samfunnet, enn det vi er vant med i Norge. Det er hage som kunstform, og representerer ofte et sted dedikert til kontemplasjon og åndelig utvikling.

Design og anlegg hage: Åsmund Bergwitz og Thea Lassen
Design tre- og metallarbeider: Åsmund Thorkildsen
Bygging trekonstruksjoner: Byggmester Espegard as

Her kan du lese mer om programmet for Kulturnatt og åpning av den japanske hagen.