Unngå fuktskader på hus og terrasse

En av de vanligste feilene folk gjør når de går løs på oppgaven med å gjøre hus og terrasse klare til våren er å rette høytrykksspyleren rett mot husveggen.

Nå som vårsolen endelig varmer skikkelig, er mange fristet til å gjøre klar huset og uteplassen for sommeren. En god vask av hus og hytte hindrer soppangrep, gjør at du slipper å male så ofte og forlenger husets levetid. Gjør du feil, kan imidlertid husvasken bli svært kostbar.

Men en av de vanligste feilene folk gjør når de går løs på oppgaven med å gjøre hus og terrasse klare til våren er å rette høytrykkspyleren rett mot husveggen.

- Vi har blitt vant til å bruke høytrykkspyleren til alt fra å vaske bilen til å fjerne grus fra oppkjørselen. Da er det mange som lar seg friste til å bruke den også på husveggen. Den kraftige vannstrålen kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader. Derfor er dette noe man skal være veldig forsiktig med, sier Raymond Myrland, kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus.

En annen risikabel teknikk er å bruke terrassevaskeren til husvask. Terrassevaskeren er for grov til husveggen og er kun designet til terrasser med steinheller, fliser eller solid plank.

Det enkle er ofte det beste
Noen foretrekker å bruke dyre spesialmidler til husvasken. Svenske forskere mener imidlertid at et vanlig flytende håndoppvaskmiddel er like effektivt. Det er bare hvis man skal male huset at man bør bruke kraftig rengjøringsmiddel med høy pH som matter malingen. Da kan det også være behov for å spraye soppdreper på veggen og la det tørke etterpå.

Følgende fremgangsmåte er anbefalt for husvasken:

1. Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover

2. La virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste/kost for å komme til i alle fordypninger. Viktig: Vask alltid nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.

3. Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Ikke bruk høytrykkspyler.

NB! Ikke vask i direkte solskinn, og hold veggen våt under hele vaskeprosessen.

Vedlikeholdsfri terrasse?
Mens noen er fornøyde med vårrengjøringen, har andre større ambisjoner med uteområdet sitt. Ifølge Mesterhus er våren høysesong for å oppgradere uteplassene sine.

- De siste årene har det kommet mange nye løsninger for de som ønsker vedlikeholdsfrie terrasser, blant annet Royal impregnering, sier Myrland.