Energifokus hos Byggmakker

På en samling for over 220 lokale proffkunder til Byggmakker ble for første gang de nye kommende støtteordningene fra Enova til energitiltak presentert.

– Dette ser veldig bra ut og bør utløse masse aktivitet i markedet. Vi opplever at vi og våre lokale håndverkere og byggmestere er godt forberedt på å kunne utnytte de nye tiltakene, sier utviklingssjef Line M. Rygh i Byggmakker Norge.

Det har i lang tid vært knyttet både usikkerhet og spenning knyttet til om og når Enova ville presentere sine nye forslag til tiltak rettet inn mot energieffektivisering av eksisterende boliger. Flere utredninger og rapporter har vist til at det ligger et betydelig potensialet i dette markedet.

- For å få norske forbrukere til å energieffektivisere sine boliger viser likevel undersøkelser at det er behov for økonomiske støtteordninger. Derfor er de nye støtteordningene fra Enova så viktig og som på samlingen ble tatt godt i mot, sier Rygh.

Energirapport og energioppgradering
I løpet av kort tid vil Enova ha på plass en ordning, særlig rettet mot eiere av eneboliger og småhus, hvor de får støtte til å få gjennomført en energirapport.

- Den må utarbeides av en kvalifisert rådgiver og blant annet inneholde en energiattest og en detaljert tiltaksplan for å løfte boligens energikvalitet. Støttebeløpet vil være inntil 5000 kroner, sa seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova under presentasjonen.

Enova innfører også en støtteordning for energioppgradering av eneboliger og småhus.

- Kriteriene for dette er at blant annet at de har gjennomført energirådgivning gjennom kvalifisert energirådgiver. Det er også to ambisjonsnivåer for oppgraderingen, med ulikt krav til varmetap og årlig netto energibehov. På nivå 1 kan man få inntill 700 kr per m2, oppad begrenset til 125.000 kr per søknad. På nivå 2 kan man få 600 kr per m2, oppad begrenset til 110.000 kr per søknad. Det er også et krav til at oppgraderingen gjennomføres av kvalifisert utførende og innenfor en frist på 12 måneder, sa Hugnes.

- Akkurat når det gjelder denne støtteordningen er jeg litt usikker på om den vil bli oppfattet som god nok, og at den kan virke litt for ambisiøs, sier Rygh i en kommentar.

Komponentstøtte
Enova vil også lansere en støtteordning for energieffektivisering og energiomlegging i eksisterende bolig, og da knyttet til skifte av mer energivennlige komponenter.

- Kriteriene her vil være etter den eksisterende modellen "Tilskuddsordningen for husholdning". Enkelttiltak som vil kunne få støtte er sentralt styringssystem, solfanger, utfasing av oljekjel og konvertering av el-basert til fornybar vannbåren oppvarming, sa Hugnes

- Samlet sett ser de nye tiltakene veldig spennende ut, men vi ble også fortalt at ikke alle detaljene er helt klare ennå, så vi venter fortsatt litt i spenning. Retningen er likevel god, og dette passer veldig godt inn i den satsningen Byggmakker gjør når det gjelder energi. Vi er allerede, som de første i bransjen, i gang med å sertifisere ansatte og proffkunder som energirådgivere. Vi har også på plass et energikonsept, og som passer som hånd i hanske opp mot de nye støtteordningene til Enova, sier utviklingssjef Line M. Rygh.