Trygg vedfyring i bitende kulde

Ekstremkulda har kapret store deler av Norge, og folk fyrer som aldri før. Her er fem enkle råd for å holde på varmen fra fyring og samtidig unngå ulykker og luftforurensning.

- Vedfyring gir god varme, men det er viktig å huske at man egentlig har et bål i stua. Riktig bruk er derfor viktig for å unngå skader på ildstedet, pipebrann og sørge for miljøvennlig fyring, sier Tom Erik Galambos, nestleder i Feiermesternes Landsforening.

Les bruksanvisningen
Når kulda setter inn er flesteparten av oss nordmenn ekstra glad i å tilbringe tid foran peisen. En undersøkelse fra Icopal viser at ni av ti nordmenn synes det er veldig koselig å fyre med ved, og syv av ti mener det er trygt med vedfyring.

I følge Galambos er feil bruk av peiser og ovner den hyppigste årsaken til brann ved ildsted. – Nye ildsteder er annerledes å fyre i enn gamle ildsteder, sier Galambos. Hans viktigste råd er å lese bruksanvisningen til ildstedet før bruk.

Fem gode råd for riktig vedfyring
Feil fyring under kalde vintertider gir ofte dårlig luftkvalitet. Dårlig utnyttelse av veden og feil trekk i peisen bidrar til å øke risikoen for utslipp av helsefarlige gasser.

Icopal har spesialproduserte pipe-peis løsninger som sørger for en sikker og miljøvennlig vedfyring.

- For å få mest mulig igjen for vedfyringen og samtidig å fyre på en sikker måte er det viktig å huske på et par ting. Derfor gir vi alltid følgende råd til peiskjøpere, sier Geir Haugersveen, kommersiell direktør i Icopal Norge.

1. Ha riktig trekk i peisen eller ovnen. God trekk sørger for god utnyttelse av energien i veden og mest mulig varme i rommet.

2. Husk jevnlig vedlikehold og rengjøring av peisen eller ovnen. Det øker effekten av fyringen og minsker risikoen for brann og forurensning.

3. Tørr ved gir størst mulig utbytte av varmen, og sørger for lite sot og lav forurensning.

4. Husk at gnister og glør kan sprette langt. Invester i en gnistfanger rundt peisen for å redusere brannfaren.

5. Unngå å fylle peisen med for mye ved. Bruk en moderat mengde ved for best utnyttelse av veden.

Peisen Celsius + er integrert i pipen. Egne tilluftskanaler i pipen sørger for godt innemiljø.

Varmelagrene sprer varme fra pipa og ut i rommet opp til 15 timer etter fyring.