Arkitekturutstilling på Nasjonalmuseet

Mer enn et århundre med norsk arkitektur skal vises frem når Nasjonalmuseet åpner utstillingen «Byggekunst. Arkitektursamlingen fra 1830 til i dag».

Det skriver Nasjonalmuseet i en pressemelding via nettsiden mynewsdesk.com.

Arkitekturutstillingen er den første samlingsbaserte faste utstillingen som åpner i Nasjonalmuseet – Arkitektur 19. september.

Utstillingen «Byggekunst. Arkitektursamlingen fra 1830 til i dag» presenterer et utvalg arkitektoniske ideer fra 1830-tallet fram til i dag. Materialet er hentet fra Nasjonalmuseets samling, som rommer flere hundre tusen tegninger og gjenstander. Noen av de utstilte arbeidene er en del av det norske bygningslandskapet, mens andre aldri forlot arkitektenes tegnebord.

– Begynner med ideer

Med materiale etter betydningsfulle arkitekter som Henrik Bull, Sverre Fehn, Harald Hals, Jan & Jon, Arne Korsmo, Magnus Poulsson, Snøhetta og Erling Viksjø, utforsker den nye faste arkitekturutstillingen i Nasjonalmuseet sammenhenger mellom arkitekters ideer og arkitektur i realisert og bygget form, heter det i pressemeldingen.

– Arkitektur begynner med ideer – å kunne se for seg muligheter, jobbe frem kreative løsninger, og visualisere alt fra en liten bygningsdetalj til en hel by. Utstillingen tar opp dette aspektet ved arkitektur, og viser frem prosesser bak en rekke forskjellige bygningsideer, både realiserte og urealiserte, sier kurator for utstillingen, Jérémie McGowan.

Inviterer til aktivitet

Tegninger fra de siste to hundre årenes arkitekturhistorie er stilt ut i mobile visningselementer langs veggen, som publikum selv kan skyve på for å skape nye historiske og stilistiske sammenhenger. Modeller er stilt ut på arbeidsbord, der man også kan leke seg med noen av arkitektenes redskaper – skisseboken, tegnemaskinen og klosser til modellbygging, skriver Nasjonalmuseet.

Et viktig element i utstillingen er, ifølge pressemeldingen, inspirasjonskisten til arkitektkontoret Bjercke og Eliassen (1914–60). Kisten inneholder mer enn 1.600 postkort, grafiske trykk og fotografier fra Norge, Skandinavia og Europa. Noen har arkitektene samlet selv, andre fikk de tilsendt fra venner og kolleger.

Kisten inngår i en interaktiv installasjon hvor publikums egne bilder, delt via Instagram, vises sammen med deler av arkitektenes inspirasjonsmateriale. Målet er at de besøkendes fotografier vil sette det historiske materialet inn i nye sammenhenger, og bidra til at innholdet i kisten lever videre, skriver Nasjonalmuseet.

Kjempemodell

Sentralt i utstillingen er også en 34 kvadratmeter stor bymodell. I 1923 begynte arbeidet med en stor gipsmodell av Oslo, ledet av arkitekten og byplanleggeren Harald Hals. Modellen sto ferdig i 1930, men ble revidert flere ganger fram mot 1940. Modellen er, ifølge pressemeldingen, like mye fiksjon som fakta. Den blander sammen bruddstykker av en eksisterende historisk by med forslag til fremtidige gater, bygninger og nabolag.

Se hele arrangementsprogrammet her.