Her ser vi et bilde fra høsten 2014 ved innslagspunkt Tasta til Eiganestunnelen. Foto: Truls Tunmo

Arbeider stod kun 20 meter unna sprengning på Eiganestunnelen - kunne kostet liv

Implenia har kastet ut en underentreprenør etter en ukontrollert og potensialt livsfarlig grøftesprengning på Eiganestunnelen i februar.

Stavanger Aftenblad skriver om hendelsen i sin papiravis fredag.

«Hendelsen skjedde på slutten av skiftet og mannskap skulle rekke middag», står det i rapporten etter ulykken, hvor en salve ble avfyrt kun 20 meter unna en arbeider på prosjektet.

– Vi har tatt opp saken med hovedentreprenøren. De må ha kontroll på sprengingene, og har ansvar for å sikre personellet sitt. Vi forutsetter at dette ikke gjentar seg, sier prosjektleder Gunnar Eitejord i byggherre Statens vegvesen til Aftenbladet.

Sprengningsulykken fant sted 8. februar i forbindelse med grøftesprenging på Eiganestunnelen på E39 i Stavanger. I et dokument fra et oppfølgingsmøte, som Aftenbladet har fått tilgang til, heter det at ulykken skyldes mangelfull kommunikasjon, svikt i rutinene og ingen varsling før salven ble avfyrt. Dokumentet konkluderer med at ulykken kunne ha kostet liv.

– Heldigvis gikk det godt denne gang. Personalet i nærheten skulle vært lenger unna sprengningen. Det var de ikke, og det er ikke godt nok, sier Eitejord til Aftenbladet.

– Totalt sprenges det 15.000 salver i prosjektet. Da sier det seg selv at vi ikke kan garantere at alt skjer prikkfritt. Vi har hatt en nøye oppfølging av sprengningsarbeidet, og lagt til rette for å unngå at slike hendelser skjer igjen, fortsetter han.

Hovedentreprenør Implenia ønsker, ifølge artikkelen, ikke å uttale seg om hendelsen, og viser til byggherre, som sitter med det endelige ansvaret i prosjektet.