Jan Tore Sanner (til venstre) og Jonas Gahr Støre i debatt under Byggedagene 2015.

Ap: Regjeringen undervurderer økt ledighet

Statsminister Erna Solberg (H) vil møte høyere ledighet med mer til utdanning, forskning, veibygging og skattekutt i neste års budsjett. Hun er på etterskudd, mener Ap.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 4,5 prosent var uten jobb i Norge i juni. Anslaget viser at Norge er inne i en alvorlig situasjon, og regjeringen har lenge undervurdert økningen i arbeidsledighet, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Alle anslag regjeringen har kommet med, har ligget under på ledigheten. Det er viktig å ikke snakke problemene opp, men også viktig å være realistisk og se utviklingen rett i øynene, sier han til NTB.

Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) samlet onsdag troppene til regjeringens andre og siste budsjettkonferanse i år. Den økende ledigheten er garantert et tema i diskusjonene.

Flere unge ledige

De sesongjusterte såkalte AKU-tallene viser at 124.000 personer var arbeidsledige i juni. Økningen er innenfor feilmarginen, men likevel i tråd med en stigende trend siden mai i fjor, ifølge SSB.

Støre mener regjeringens virkemidler ikke har svart til utfordringen. Han viser til at det tok ett år før regjeringen lyttet til LO og NHO og endret permitteringsreglene, og mener satsingen mot ungdomsledighet kom altfor sent.

– I dag ser vi at det er blant ungdom under 25 at ledigheten øker mest, sier Ap-lederen.

Han viser til Aps egne forslag om å møte ledigheten med økt satsing på bedriftsintern opplæring, lærlingplasser og tiltak for å ta vare på kompetanse.

– Fremfor å bruke penger på skattekutt må vi få mer målerettede tiltak inn mot næringer i omstilling, sier Støre.

Dobbel utfordring

Regjeringen står overfor en tosidig utfordring. Den akutte bekymringen er at ledigheten stiger jevnt og trutt. Det kan gi økte krav om og behov for kortsiktige tiltak, som offentlige investeringer eller utbygginger eller flere tiltaksplasser.

På mellomlang og lang sikt er utfordringen at Norge gradvis må gjøre økonomien mindre avhengig av olje og gass. Investeringene i oljesektoren går kraftig ned i år, og oljeprisens fall på 60 prosent det siste året gjør at behovet for omstilling kommer raskere, erkjenner Solberg.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier regjeringen alt har satt i verk tiltak på kort sikt. På lang sikt mener han det viktigste er en næringsrettet omstilling.

– Skal vi klare å skape fremtidsrettede arbeidsplasser, er det norsk næringsliv vi skal leve av, ikke en altfor stor offentlig sektor, sier han til NTB.

– Ikke krise

Den siste tiden har et kraftig børsfall og usikkerhet om situasjonen i Kina skapt uro for at kinesisk økonomi kan gå mot en såkalt hard landing. Det vil i så fall også påvirke Norge, mener analytikere.

Blant lyspunktene regjeringen trekker fram, er at arbeidsledigheten i Norge fortsatt er langt lavere enn i de aller fleste andre land.

Samtidig har en svakere krone lokket flere turister til landet. Kronesvekkelsen er også godt nytt for norske eksportbedrifter.

I tillegg har Norge en gigantisk oljeformue, i form av Statens pensjonsfond utland, som kan brukes til å «smøre» økonomien i trange tider.

I årets reviderte budsjett brukes 2,6 prosent av kapitalen i oljefondet. Hver niende krone som brukes over offentlige budsjetter, hentes nå fra oljefondet.