Annonsørinnhold
Om Annonsørinnhold på bygg.no
Foto: Sika v/Calle Ellinger

Foto: Sika v/Calle Ellinger

I Børge Ouslands fotspor med Sika glass-liming

Børge Ousland, kjent for sine banebrytende ekspedisjoner i Arktis og Antarktis, kom tilfeldigvis over øya Manshausen på Steigen, og i 2010 fikk han kjøpe hele øya. Han ville skape et lite samfunn og dele opplevelsen med andre. I løpet av de siste ti årene har han bygget syv hytter som kan leies av alle som vil komme seg bort fra hverdagen.

Annonsørinnhold

En gang på slutten av sommeren 2020 ble Sika kontaktet av Børge Ousland med sitt nye prosjekt ”Vinterhage” som hører til hovedhuset og som blir den nye restauranten/spisesalen på Manshausen.

Ousland skryter uhemmet av sin gode arkitekt Snorre Stinessen som har vært med han under all utbygging på øya. Arkitekten og Ousland har hele veien hatt fokus på utsikt og store vindusflater for å få mest mulig av den vakre naturen inn i rommet. Utfordringen var hvordan disse store vinduene skulle bli installert og sikret mot det værharde klimaet i nord.

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Klikk for større versjon

Ved byggingen av de fire første hyttene, tok Ousland i 2015 første gang kontakt med Sika i forbindelse med liming av de store vinduene. Glassene rengjøres med Sika Cleaner P som er en viktig forbehandling for å sikre optimal vedheft. Så benyttes Sika SpacerTape HD for å sikre korrekt avstand mellom glass og underlag, denne tapen holder også glassene på plass til limet er fullherdet. Deretter limes glassene med Sikasil SG-20 beregnet for strukturell liming av glass, og Sika bunnfyllingslist benyttes før det fuges med værforseglende silikonfugemasse Sikasil WS-605 S. En slik bunnfyllingslist gir silikonfugen korrekt fasong uavhengig av bredde på fugen.

Her kreves det nøye beregninger i forhold til vær og vind – det kan fort bli ruskevær i slike omgivelser.

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Klikk for større versjon

Slike beregninger blir kalkulert og beregnet av Glass og Fasadeansvarlig Calle Ellinger i Sika Norge, som også var med under monteringen av glassene for å gi teknisk bistand.

– Jeg tok kontakt med Sika i forbindelse med monteringen av disse vinduene til hyttene. Produktekspert Thim Pettersson i Sika tok turen hit og brukte mye tid på å utvikle tekniske tegninger, produkttyper, beregninger og så videre før vi kunne sette i gang, forteller Ousland.

Klikk for større versjon

I alle vanlige strukturelle glassprosjekter følges den strenge EU-standarden, EOTA ETAG 002. Standarden er basert på den amerikanske standarden ASTM fordi «Structural Glazing» først ble utviklet der. Der dikteres hvilke materialer som kan brukes i den bærende strukturen, samt kravene og dimensjonene til lim og fug for hver geografiske plass. Lim og Fugemasse for bærende materialer må ha en ETAG-godkjenning utstedt av EOTA (European Organisation for Technical Assessment) og må være testet av et varslet organ. Alle Sikas produkter som brukes i prosjektet har disse godkjenningene.

Sika har erfaring og kunnskap om gjeldende regler, hvilke produkter som er best egnet for det aktuelle prosjektet, og kan tilby kompetansen som kreves for riktig bruk.

For Børge Ousland har dette vært en morsom prosess å være en del av.

– Det å forstå hvor mye jobb det ligger bak et slikt prosjekt har vært en stor læring for meg, sier han. – Jeg er selv glad i å bygge i liten målestokk, men jeg kunne ingenting om montering og liming av store vinduer og heller ikke på et værutsatt sted som Manshausen er, legger Ousland til.

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Klikk for større versjon

Ousland som er vant til å være presis og nøye i sin hverdag, kan ikke få rost Sika nok for sin profesjonalitet og at de tok seg tid til å komme på to besøk opp til Manshausen under produksjonen av hyttene.

– Det har tatt mange timer for å få dette til å fungere, sier han.

Produktekspert i Sika, Thim Pettersson, kan ikke annet enn å si seg enig med Ousland.

– Dette har vært et prosjekt som har krevd nøye beregninger i forhold til vindbelastning og geografisk beliggenhet. Dette er blitt grundig spesifisert for Sika av et uavhengig ingeniørfirma. Ettersom ”Vinterhagens” innglassing i utgangspunktet er identisk med tidligere bygde hytter, men har litt mindre glass som også heller 15 grader inn mot bygningen, er det av praktiske grunner brukt de samme beregningene som tidligere. Prosjektet er et on site-prosjekt der innglassingen med den bærende fugen foregikk på stedet, sier Pettersson.

– Fordelen med 1K silikonlim Sikasil SG-20 og den værforseglende silikonfugemassen Sikasil WS-605 S er at du får glasset helt i flukt med fasaden uten utvendige profiler og det blir helt tett, forteller Ousland.

Vinduene er produsert med en sort kant (som kalles steppet glass) på toppen og bunnen. Sikasil SG-20 er også sort og dette gjør at man får skjult den innvendige strukturen som vinduene limes i.

– I ”Vinterhagen” er det mange store vinduer, men erfaringen fra de tidligere bygde hyttene er at de etter snart seks år fortsatt er tette og uten hverken sprekker, kuldebroer eller feil, avslutter Ousland.

Interessert i våre produkter og løsninger innen glass og fasade?

Kontakt oss på kundeservice@no.sika.com eller besøk oss på Glass og Fasade (sika.com)

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Foto: Sika v/Calle Ellinger

Klikk for større versjon
Annonsørinnhold
Sika

* Sika er et verdensomspennende konsern med hovedkontor i Sveits. Selskapet har en ledende posisjon innen utvikling og produksjon av kjemiske produkter til bygg, industri og offshore.

* Sika Norge tilbyr et komplett sortiment innen passiv brannsikring som oppfyller de nyeste relevante standardene, og kan brukes til et bredt spekter av brannsikringstiltak

* Sika leverer løsninger innen fuging, tetting, tilsetning til betong, vanntetting, betongreparasjoner, forsterkning og beskyttelse, samt løsninger til gulv- og taksystemer.

* Sika bruker 1,5 milliarder kroner årlig på forskning og utvikling for å sikre at kunder alltid tilbys de beste løsningene som finnes.

* Sika har mer enn 25 000 medarbeidere i 100 land. Sika Norge teller rundt 50 ansatte med hovedkontor på Lahaugmoen.

Artikler fra Sika
Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har åpnet opp for et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.