Ankers Hage

Foto: Jonas AdolfsenFoto: Jonas AdolfsenFoto: Jonas AdolfsenFoto: Jonas AdolfsenFoto: Jonas AdolfsenFoto: Jonas AdolfsenBjørn Kristian Hole Consto Øst

– For oss som bygger er det gøy å overlevere et prosjekt der vi opplever at boligkundene får noe som er bedre enn forventet.

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Leilighetsblokk med 19 leiligheter pluss parkeringskjeller.

Bruttoareal: 2900 kvadratmeter

Totalentreprise eks. mva: 51 millioner kroner

Byggherre: Pilares Eiendom

Totalentreprenør: Consto Øst

Arkitekt: Solli arkitekter

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBr: Brannrådgivning Sør-øst l RIV: EM Teknikk l RIByFy: EM Teknikk - Energi l RIAku: By Akustikk l RIG: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Kongsberg Entreprenør l Spunting: Seabrokers Fundamentering l Utomhusarbeider: Anleggsgartner Thorsby l Elektriker: Ingeniør Ivar Pettersen l Rør og ventilasjon: Assemblin l Heis: Otis l Maler: Bohlin l Flislegger: Mur og Flisarbeid l Tegl, puss og murverk: Mjøndalen Mur og Puss l Byggevarer: Carlsen Fritzøe Kongsberg Stiltre l Betongtrapper: Contiga l Plattendekker: Systemblokk l Konstruksjonsstål: Lysaker & Thorrud l Rekkverk og innglassing: GBS Produkter l Vinduer og balkongdører: Lian l Tredører: Swedoor l Aluminiumsdører og glassfasade: Umbra Produkter l Ståldører: Daloc l Royalimpregnert tre: Møre Royal l Fibersementplater: Jackon l Blikkenslager: Haukjem l Stålisolering og brannsikring: Vestfold Brannsikring l Taktekking: FastTekk l Garasjehimling og t-profilhimling: Rovik Montasje l Parkett og fotlister: Bo Andren l Fast inventar: Studio Sigdal Kongsberg l Lås og beslag: Dormakaba l Trinnlydsmatter og gulvavretting: Gulventreprenøren l Solskjerming: Lunex l Bodsystem: Troax

Det sier prosjektleder Bjørn Kristian Hole i Consto Øst AS. Consto Øst AS i Drammen ferdigstilte nylig bolig-prosjektet Ankers Hage som består av 19 leiligheter i Nedre Storgate sentralt i Drammen. Pilares Eiendom AS står bak prosjektet, hvor Solli Arkitekter har initiert prosjektet, regulert området, tegnet prosjektet, og fullført det som ansvarlig søker. Ifølge Hole har prosjektet kvaliteter over gjennomsnittet.

– Pilares er kjent for å levere boligprosjekter med kvaliteter som ligger noe over det man normalt finner i nye boligprosjekter. For eksempel er det standard i dette prosjektet med massive innerdører, og det er VVS-utstyr, kjøkken- og baderomsinnredninger som normalt ville tilhørt tilvalgskategorien, forteller Hole.

Helhet i prosjektene

Daglig leder Håkon Arnstorp i Pilares Eiendom AS bekrefter at selskapet har en bevisst strategi på å levere kvaliteter som ligger over «normalprosjektene».

– Det går ikke bare på det estetiske, valg av løsninger og materialbruk, men det handler også om rommene, byggeriet og tilpasning til omgivelsene. Rett og slett helheten i prosjektene våre, sier han.

Merkevarebygging

Pilares Eiendom ble etablert så sent som i 2013 og har nå totalt 250-300 boliger under utvikling vest og sør for Oslo og Bærum, det vil si byer som Asker, Drammen, Kongsberg og Tønsberg. Ifølge Arnstorp jobber de aktivt med å bygge en merkevare rundt Pilares-boligen, og han tror de på sikt vil tjene på å løfte kvaliteten over de mer industrialiserte boligprosjektene.

– Vi tjener nok ikke så mye på dette i fasen vi er nå, men vi har lyst til å bygge opp en merkevare rundt Pilares-boligen, og det håper vi på sikt vil føre til at vi vil selge boligene våre lettere, kanskje vil det gi oss lettere tilgang på prosjekter og forhåpentligvis kan vi ta en litt høyere kvadratmeters fordi boligkjøperne får et bedre produkt, sier Arnstorp.

Ingen standardprosjekt

Bjørn Kristian Hole sier Ankers Hage på ingen måte er et standard boligprosjekt med prefabløsninger og bygging med en høy grad av gjentagelser.

– Det er derimot et prosjekt med mye skreddersøm og veldig liten grad av gjentagelseseffekt. Geometrien gjorde at vi, med unntak av plattendekker og trapper, valgte plasstøpt løsning og det var heller ikke noe poeng å bestille prefabrikkert baderom i et prosjekt med 20 ulike bad, sier Hole.

83 tonn stål

Ankers Hage består av en blokk som huser 19 leiligheter og parkeringskjeller. Bygningskroppen har to innganger med oppganger på henholdsvis tre og fire etasjer pluss parkeringskjeller.

– Bygget er basert på kompensert fundamentering. Vi gravde ut 500 kubikk med leire og erstattet det med superlette masser, før vi armerte opp en selvbærende fundamenteringsplate. Bunnplata inneholder 88 tonn med stål og dekkestøpen besto av 630 kubikk med betong, som ble levert på en dag. Det var en krevende logistikkoppgave, forteller Hole.

Krevende grunnforhold som forventet

Ankers Hage er bygget med trafikkerte bygater på to sider av prosjektet. Kombinasjonen av eksisterende infrastruktur tett på og utgraving av parkeringskjeller, gjorde at byggegropa ble spuntet. I tillegg ligger tomta innenfor NVEs kartlagte kvikkleireområder, noe som stilte spesielle krav da tomta ble gravd ut.

– Krevende grunnforhold er noe alle som bygger i Drammen kjenner til og er vant med, men det er ikke så ofte man hører at byggegrunnen var akkurat som forventet, slik det har vært i dette prosjektet, sier Hole.

Materialer

Boligprosjektet, som er tegnet av Solli arkitekter AS, har en bakgård med fasader med liggende royalimpregnert trekledning fra Møre Royal, mens ut mot gaten er det to ulike tegltyper fra Randers, som ifølge Hole er murt opp i såkalt relief. Gavlene er pusset og boligblokken har skråtak som er båndtekket med sink.

– Vi føler arkitekt har fått litt spillerom og vi synes det har blitt et utrolig flott prosjekt, kommenterer Hole.

Han legger til at byggherre også har lagt vekt på å få til en lun og fin bakhage tilhørende boligene.

Får ros fra byggherre

Ankers Hage er gjennomført som en samspillentreprise som både entreprenør og byggherre mener har fungert godt. Det er det andre prosjektet Consto Øst gjennomfører for Pilares Eiendom, og skal vi tolke Håkon Arnstorp kan det fort bli flere samarbeid mellom byggherren og Consto.

– Samarbeidet med Consto har gått veldig bra. De er veldig flinke og enkle og samarbeide med, og de leverer god kvalitet på en gjennomført og ordentlig måte.

Kommet for å bli

Consto Øst har de siste årene gjennomført en rekke prosjekter i Buskerud for både offentlige og private byggherrer. Ifølge Hole har de kommet for å bli.

– Buskerud har vært et satsingsområde for Consto helt siden vi etablerte oss på Østlandet. Kontoret i Drammen har kommet for å bli og vi ønsker og bli oppfattet som en lokal entreprenør i området, avslutter Hole.