Byggearbeider på en brygge i Bjørvika i Oslo. En ny analyse om boligprisene i Norge sier at prisutviklingen likevel ikke vil så moderat som først anslått under koronapandemien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Analytikere tror på økte boligpriser i Norge til 2023

Boligprisene i Norge kommer til å stige med 12 prosent de neste tre årene, en dobling av anslagene fra juni, mener analytikere fra Samfunnsøkonomisk Analyse.

I kjølvannet av koronautbruddet mente forskerne i Samfunnsøkonomisk analyse i juni at boligprisene i Norge ville være svært lave i årene framover. De så for seg en moderat vekst på 6,2 prosent fram mot utgangen av 2023, skriver Dagens Næringsliv.

Når samme institusjon fredag skal legge fram sin nyeste rapport, er synet på norsk økonomi endret. I sin prognose for neste tre årene mener analytikerne nå boligprisene i snitt over hele landet vil stige med 12 prosent.

– Boligmarkedet har klart seg bedre enn vi ventet da vi laget prognoser sist i slutten av mai. Etter en kort nedtur, har omsetningen vært høy, og prisene stiger, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk Analyse til avisen.

Han tror årsaken er spesielt den lave renta og de midlertidige lempningene i boliglånsforskriften. I Oslo vil prisene stige med 18,8 prosent i perioden, mener forskerne, som peker ut Rogaland med lavest verdistigning de neste tre årene med 4,9 prosent.