Solen vil skinne på strømprodusentene og eierne av kraftverk i år. Her ser vi strømmaster i solnedgang i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Solen vil skinne på strømprodusentene og eierne av kraftverk i år. Her ser vi strømmaster i solnedgang i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Analytikere tror på lavere strømpriser i år

Analytikere og eksperter tror på lavere kraftpriser i 2023. Men ikke alle.

Gjennomsnittsprisen for en kilowattime strøm i Sør-Norge i 2022 endte på cirka 2 kroner for året som helhet. Det er nesten tre ganger høyere enn i rekordåret 2021 og 20 ganger høyere enn i 2020.

Døgn- og timepriser har i perioder vært betydelig høyere, men en snittpris på 2 kroner kilowattimen er på et nivå vi aldri har vært i nærheten av tidligere i Norge.

– Vi har aldri vært i nærheten av disse prisene før. Selv i fjor var årsgjennomsnittet langt over det vanlige. Nå slås det tallet med tregangen, sa strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight til NTB rett før nyttår.

Krig, gass og utenlandskabler

Krigen i Ukraina, russisk struping av gasstilførselen til Europa, samt utenlandskabler som kobler Norge på det europeiske strømmarkedet, pekes på som hovedforklaringene bak eksplosjonen i prisene.

Neste år forventer eksperter at strømprisene i Sør-Norge vil bli lavere enn i år. Ser man på forventningene i markedet, vil snittprisen ligge på rundt 1,5 kroner per kWh i 2023 i sør.

Dyrere i nord

Men Lilleholt tror på enda lavere priser en det.

– Vi tror snittprisen for 2023 vil ligge på rundt 1,1 krone per kWh i Sør-Norge. Det er mer vann i magasinene nå, sier han til NTB.

Men i Nord-Norge må folk trolig forberede seg på høyere strømpriser.

– I nord har de brukt opp en del av ressursene sine i magasinene og sendt en del strøm til eksport. Det har heller ikke kommet ekstreme mengder snø ennå, sier strømeksperten.

Et par kroner i vinter

– Markedet tror vel på priser i Sør-Norge gjennom vinteren på et par kroner, kanskje litt under, sier Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker i Thema consulting til Klassekampen.

Han peker på fulle vannmagasiner etter mye nedbør og mildt vær som forklaring på det ventede prisnivået. Samtidig har europeere kuttet i gassforbruket, gasslagrene er nesten fylt opp, og man har lyktes i å importere store mengder flytende naturgass (LNG).

Tror på samme priser som i år

Sigbjørn Seland, sjefanalytiker i Storm Geo Nena, og Ole Hvalbye, råvareanalytiker i investeringsbanken SEB, har den samme analysen som Rennesund:

– Litt lavere priser, men fortsatt dyrt, og langt unna prisene nordmenn er vant til

Tore Guldbrandsøy, leder for Rystad Energys Brussel-kontor, er mindre optimistisk.

– Man må være forberedt på å se priser på tilsvarende nivå i 2023 som året før, både på gass og kraft, sier han til Klassekampen.