Aibel Kokstad

På Kokstad i Bergen har Skanska Norge, Skanska Tekniske Entreprise og Acusto ført opp et kontorbygg på 25.000 kvm for Ferd K23 AS.

Fakta

Sted: Kokstad, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg
Kontraktssum eks mva:
380 millioner kroner
Bruttoareal inkl parkering:
25.000 kvm
Tiltakshaver: Ferd
Totalentreprenør: Skanska Norge
Teknisk totalentreprenør:
Skanska Tekniske Entreprise
Arkitekt: Arkitekt HRTB
Landskapsarkitekt: Landskapsarkitektene Berg & Dyring
Totalrådgiver: Sweco
Bygningsfysikk og BREEAM:
Skanska Teknikk
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey l Grunnarbeider: Fyllingen Maskin l Asfalt: NCC l Ferdigbetong: NorBetong l Hulldekker: Spenncon l Ståldragere til glasstak: J Alsaker Eftf l Prefab trapper og repos: Voss Cementvarefabrikk l Gulvstøp: Industrigulv-spesialisten l Lev. prefab klimavegger: Jatak Kaupanger l Stålarbeider og hulldekkemontasje: Ruukki Construction l Isolering yttervegg: Isomax l Ståltrapper, rekkverk og håndløpere: Jotne Ankers l Taktekking: Fløy-sand Tak l Glassfasader og -tak: Kebo l Fasadekledning: Vink Norway l Vinduer i klimavegg: Norgesvinduet Bjørlo l Persienner og Zip screen: Vental Hunter Douglas l Stål- og innerdører: Daloc l Blikkenslager: Fasade og bygg service l Porter: Hörmann l Innv. arkitektfag eks gulv: Acusto l Maler: O. Paulsen & Co l Tepper: Magnus Stigen l Parkett og gulvfliser: Bo Andren l Mur og puss: Stor Bergen Mur og Flis l Rør, varme-, kjøle-, og sanitæranlegg: Chr. M. Vestrheim l Elektro: Sønnico l Ventilasjon: Hamstad l Heiser: Thyssen Krupp Elevator l Sentralstøvsuger: Bergen Luftteknikk l Branntetting: Brann og Sikkerhetsforum l Sprinkler: Tore Eide l Lås og beslag: Kaba MøllerUndal l Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken l Skap og reoler i tekjøkken: Faginnredning l Stillas, maskinutleie: UCO l Byggevarer: Optimera og Neumann Bygg l Rent tørt bygg: Rent Tørt Bygg Consult

Bygget er tegnet av HRTB Arkitekter og er ført opp i totalentreprise. Sweco Norge har vært totalrådgiver.
Bygget inneholder cirka 15.000 kvm kontorlokaler og cirka 10.000 kvm parkeringsareal. Skanskas kontraktssum er på 380 millioner kroner eks. mva. Byggestart var i november 2012 og bygget stod ferdig i mars i år.

Mest landskap
– Kontorarealene består for det meste av landskap, en del cellekontorer og møterom, stillerom, et auditorium, kantine og lobby med resepsjon, forteller prosjektleder Kåre Reknes i Skanska Norge. Bygget er dimensjonert for cirka 800 kontorarbeidsplasser og i kantinen er det cirka 350 sitteplasser. Midt i bygget ligger det et stort atrium. Dette atriet har en stor glassfasade mot øst og et glasstak der rutene er plassert i en vinkel som minimerer varmeinnslipp. I parkeringsanlegget, som har asfaltdekke, er det plass til 300 biler.

Trekantet bygg
Bygget ligger på en cirka seks måls stor tomt på Kokstad. Grunnen består av fjell og det er sprengt ut 45.000 kubikkmeter faste masser.
Selve bygget har trekantet form. Sivilarkitekt Ingegerd Berntsson i HRTB Arkitekter forteller at byggets utstrekning følger tomtens triangulære form.
– Kontoretasjene er uttrykt som et lyst volum over en sokkel med mørke glassprofiler og fasadekledning. De langstrakte fasadene er brutt opp av store glassfelt og artikulert med sprang i fasadelivet for å skape relieffvirking og balanse mellom horisontale og vertikale elementer. Kontorarealene er organisert rundt et sentralt rom med glasstak og glassfasade mot Bybanen. Det har vært en utfordring å tilfredsstille dagslyskrav iht. BREEAM i de dype arealene og vi har jobbet tett med bygningsfysiker for optimal utforming av vinduer og glasstak, sier Berntsson. Bærende konstruksjon består av søyler og dragere av stål og hulldekker. Vegger i parkeringsanlegget er støpt med selvkomprimerende betong. Heis- og trappesjakter er plasstøpt.
Fasadene har 30 cm tykke, fullisolerte elementer av bindingsverk kledd med hvite komposittplater. Taket er flatt, isolert og tekket.
Det er fliser på gulv i inngangspartiet, parkett i kantine, atrium og noen møterom, tepper i kontorer, belegg i garderober og fliser i våtrom. I et trimrom er det sportsparkett. Bygget har systemhimlinger og kombinasjon av fleksible og plassbygde vegger. 


Avanserte styresystemer

Avdelingsleder Nils Endre Grønås i Skanska Tekniske Entreprise forteller at bygget er tilknyttet fjernvarmenettet til BKK, men har lokal kjøling der tradisjonelle kjølemaskiner er knyttet til tørrkjølere på tak.
– Det er også plassert tørrkjølere i garasjeanlegg som sammen med avkast fra ventilasjonsaggregater sørger for ventilert og oppvarmet garasjeanlegg. All oppvarming er basert på vann. Varmebehovet er teoretisk beregnet til 67 kWh per kvadratmeter per år. Det er etablert desentraliserte tekniske rom i hver etasje for å ivareta kravet om fleksibilitet. Bygget har avanserte styresystemer for lys, varme og kjøling basert på tilstedeværelse. På grunn av leietagers strenge krav til sikkerhet er flere av systemene
redundante både på kommunikasjon, energi og kjøling. Prosjektet har vært utfordrende og interessant der en svært kompetent leietager har vært aktiv og bidratt til at systemene i størst mulig grad er tilpasset leietagers behov, sier Grønås.

BREEAM very good
Bygget er sertifisert som BREEAM Very Good. Både sjakter, hulldekker og den selvkomprimerende betongen i parkeringsanlegget er i lavkarbonbetong.
Det er 30 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. I veggene er det brukt isolasjonsmateriale laget av resirkulert glass. Vinduer og glassfasade har U-verdi på 0,7. Glassfasaden er i aluminium og vinduene har beslag av aluminium. Trykktesting viser en luftveksling per time på 0,35.
Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming og kjøling skjer via ventilasjonsanlegg og er basert på fjernvarme. I lobbyen er det konvektorer i gulvet. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 105,4 kWh. Bygget er i energiklasse B. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har effektiv varmegjenvinning.

Elementer av bindingsverk
Kåre Reknes sier at byggingen har gått bra.
– Den største utfordringen var å føre bygget opp som passivhus og valg av løsninger. Det var også viktig å planlegge et bygg som slipper inn nok dagslys uten å trekke inn varme som gir økt behov for kjøling. Vi tar med oss nyttige erfaringer fra å bygge BREEAM godkjente passivhus, sier Reknes.
Om et fremtidig behov for mer plass skulle melde seg, er det prosjektert for ytterligere to kontoretasjer på bygget.