AF-toget er i rute

Det var en tydelig stolt og fornøyd konsernsjef Pål Egil Rønn i AF-Gruppen som presenterte tidens beste kvartalsresultat i bedriftens 30-årige historie på Hotell Continental i Oslo onsdag.

For første gang har konsernet omsatt for over 2,5 milliarder i første kvartal med et nytt rekordresultat på 134 millioner kroner. Selskapet har nå en avkastning på investert kapital på 39,8 prosent. Målsettingen er å oppnå en avkastning på 20 prosent. Det ligger an til tidenes beste aksjeutbetalinger. På presentasjonen var også flere av AFs aksjonærer, og de strålte som en sol.

- Det tallet som kanskje er mest oppsiktsvekkende er at man i 1. kvartal hadde en H-verdi på 0,0! Sykefraværet derimot hadde gått opp til 4,7 prosent. En av årsakene er at man har hatt infeksjoner på noen større anlegg, men dette er under kontroll og da vil nok disse tallene gå ned igjen, sa Rønn.

Alle må gå i seg selv

På direkte spørsmål fra Byggeindustrien om hvordan han ser på det at flere store offentlige byggherrene synes å foretrekke utenlandske aktører, ville ikke Rønn gi konkrete svar. Flere offentlige byggherrer har kun sett på laveste pris. I ettertid har flere av disse kontraktene påført byggherrene store tap. Men til Byggeindustrien sier Rønn:

- Mitt inntrykk er at flere utenlandske aktører nå har tatt inn over seg det norske kostnadsnivået og hvor komplekst det er å jobbe i Norge. Vi har nå sett anbudsrunder hvor utenlandske aktører ligger langt over norske entreprenører i pris. Vi har en knallhard konkurranse i det norske entreprenørmarkedet.

-Vi er opptatt av at det skal være like konkurransevilkår. Ellers har vi merket oss at konfliktnivået mellom entreprenører og offentlige byggherrer har økt. Vi har i dag et alt for høyt konfliktnivå. Alt må gjøres for å redusere denne konflikten slik at de beste folkene kan jobbe med å bygge landet i stedet for å bruke tid i retten. Alle må gå i seg selv. Det må vi entreprenører gjøre, og det må også de offentlige byggherrene gjøre. Vi må gjenskape tilliten, legger han til.

Stor ordrereserve

AF har i dag en ordrereserve på nær 11,3 milliarder kroner. - Vi kunne økt denne betydelig om det var målet, ja, konsernsjefen kunne selv ha økt ordrereserven med 5 milliarder. Men hva er hensikten med det. Vi må hele tiden sikre oss en ordrereserve som også gi inntjening, og det har vi i dag, sa Rønn som spesielt tok for seg den økende interessen det er i oljeselskapene for å fase ut oljeplattformer. Riveoppdrag gir jobb til AF, sa Rønn, som mente at oljeprisfallet på sikt vil bli oppfattet som en gave fra store deler av norsk næringsliv. Dette minsker presset og reduserer det særnorske høye kostnadsnivået.

* I anlegg er det stort utbud av nye prosjekter i markedet. Konkurransen er høy. Investeringsnivået innen anlegg fortsetter å ligge på et høyt nivå.

* Det er stabil og god etterspørsel etter landbaserte rivetjenester i Norge og Sverige.

* Det er bedre marked for næringsbygg og offentlige bygg. ROT-markedet er stabilt godt. Det er økende antall igangsettelser av nye boligprosjekter i Norge og Sverige.

* Boligmarkedet er godt, men det er store regionale forskjeller. Det forventes en moderat økning i prisnivået på bolig.

* Det er stabil etterspørsel etter energitjenester. Det er økende andel av EPC-kontrakter (energisparekontrakter) og det er økende utbud av kontrakter for bygging av energisentraler

* Og innen offshore er det økende tilbud på fjerning av plattformer på grunn av synkende oljepris.

Vekst i anlegg gjennom egne forretningsenheter

AF Gruppen har hatt en veldig sterk organisk vekst. Denne vil fortsette. Fortsatt vil man ha mobile ressurser til å lede store tradisjonelle anleggsprosjekter nasjonalt. Men nå tar man også mål av seg til å utvide virksomheten ved å dekke flere geografiske områder eller fagområder gjennom egne forretningsenheter.

Rønn var veldig fornøyd med at oppkjøpet av den store Bergens-entreprenøren LAB nå er på plass (eier 70 prosent av aksjene). Nå er man i gang med en tilsvarende øvelse i forhold til Målselv Maskin & Transport AS som driver både innen betong og anlegg. Denne virksomheten omsatte for 225 millioner kroner i 2014. Det er 60 ansatte.

Lønnsom vekst gir muligheter

Ellers var konsernsjefen veldig glad for at ingeniørstudentene som vil inn i byggenæringen prioriterer AF-Gruppen som arbeidsgiver. AF er veldig opptatt av å tiltrekke og utvikle medarbeidere, sa Rønn som også er opptatt av økt gjennomføringskraft og det at man kan se nye markedsmuligheter.