AF-sjef Pål Egil Rønn konstaterer at den høye oljeprisen har forlenget livet til mange plattformer.

AF: Skuffende for plattform-opphugging

Utsettelse av oppdragsboomen kombinert med miljøkrangling har så langt ikke gjort AFs satsing på opphuggingsoppdrag av oljeplattformer til noe god butikk.

For ti år siden så AF Gruppen for seg at det skulle bli et stort marked for opphugging av oljeplattformer i størrelsesorden 200-300 milliarder kroner med oljeselskapene som oppdragsgiver. Gjennom AF Decom investerte selskapet 600 millioner på en 70 mål stor tomt i Nedre Vats i Ryfylke i Rogaland. Første oppdrag var Ekofisk-tanken.

Miljøbase Vats

– Helt siden starten har man snakket om opphuggingsbølgen som skulle komme. I begynnelsen viste grafene en bølgetopp i 2010. Bølgen har forskjøvet seg, og nå ser toppen ut å komme i 2018, sier konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen til Dagens Næringsliv.

Han konstaterer at den høye oljeprisen har forlenget livet til mange plattformer. I mellomtiden prøver AF å utnytte kaikapasiteten ved å bruke deler av området til å utruste borerigger.

Protester og rettssaker

I tillegg har opphuggingsoppdragene ført til protester i bygda og rettsaker fra et fiskeoppdrettsanlegg lenger inn i fjorden. Stridens eple er påstander om forurensning av farlige giftstoffer som blant annet kvikksølv. Etter diverse tap og avvisninger er status i dag kun en anke i et avvist søksmål mot ConocoPhillips.

Overfor Dagens Næringsliv mener Rønn at flere rettsinstanser har avklart at påstandene fra fiskefarmen er uriktige, men han innrømmer at påstandene har vært belastende både for AF og de ansatte.

Reneste driften

– Vi mener Miljøbase Vats står for den reneste plattformopphuggingsdriften som er blitt drevet noe sted noensinne. Vi kan være stolt av anlegget, sier han og henviser til at det umiddelbart ble ryddet opp da det i 2004 ble oppdaget høyere konsentrasjoner kvikksølv enn grenseverdiene tillot, fremholder Rønn.

AF-sjefen mener Norge må rydde opp etter egen oljeaktivitet et eller annet sted selv om han skjønner at alle naboer ikke er like begeistret. Og for Norge er ikke alternativet å dra plattformene opp på en strand i India med barføtte arbeidere.

– Vi har 70 mål som er dekket med doble membraner. Hvert snøfnugg og hver dråpe som lander samles opp og går gjennom renseanlegget, forsikrer han overfor avisen.