<p>3.563 meter lange 1915 Çanakkale i Tyrkia blir verdens lengste hengebru. Illustrasjon: Dealim</p>3.563 meter lange 1915 Çanakkale i Tyrkia blir verdens lengste hengebru. Illustrasjon: Dealim

Aas-Jakobsen på verdens lengste hengebru

Dr.Ing. A. Aas-Jakobsen AS og Arup gjør uavhengig designsjekk (IDV) av verdens lengste hengebru, 3.563 meter lange 1915 Çanakkale i Tyrkia.

Norske Dr. Ing A. Aas-Jakobsen og britiske Arup kombinerer sin internasjonale kunnskap om lange bruer, konstruksjonsteknikk og geoteknikk for å gjøre uavhengig designsjekk av det som blir verdens lengste hengebru. 1915 Çanakkale vil ha et hovedspenn på 2.023 meter og en tårnhøyde på 318 meter, og blir dermed den første brua i verden med et hovedspenn på over to kilometer,  skriver Aas-Jakobsen i en pressemelding denne uken.

Byggingen er allerede i gang, og brua ligger nær den historiske byen Gallipoli, 250 kilometer sydvest for Istanbul. Den vil knytte sammen det asiatiske og europeiske kontinentet og blir en del av den nye motorveien mellom Kınalı og Savaştepe i Tyrkia.

Hovedutfordringen med designet, ved siden av selve lengden på bruspennet, er, ifølge pressemeldingen, aerodynamisk stabilitet. For å håndtere dette er det valgt å bruke et splittet tverrsnitt, og oppførselen har blitt dokumentert gjennom omfattende vindtunnelforsøk. De geotekniske forholdene på stedet er også utfordrende og brua ligger i et jordskjelvutsatt område av Tyrkia, skriver  Aas-Jakobsen.

– Dette rekordspennet utfordrer grensene for dagens hengebrudesign. Vår målrettede innsats gjennom lang tid har gjort at vi nå er en del av dette prosjektet og bidrar med vår ekspertkunnskap innen aerodynamikk, kabelsystemer og brudekker for lang-spenns-bruer, sier Svein Erik Jakobsen, leder for bruavdelingen hos Aas-Jakobsen.

Brua blir bygget av et Joint Venture som består av Daelim, Limak, SK og Yapı Merkezi fra Tyrkia og Sør Korea på oppdrag for det tyrkiske veidirektoratet (KGM). Konsesjonsinnehaver er Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş.