Santa Barbara er skytshelgen for artillerister og andre yrkesgrupper som jobber med eksplosiver. 4. desember markeres hun og bergsprengere verden over. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Julie Jacobson

4. desember er årets bergsprengerdag

4. desember markeres bergsprengernes egen helgen, Sankta Barbara, i hele verden og årets bergsprengerdag arrangeres på norske anlegg.

«Årets bergsprengerdag er dagen der vi skal trekke frem og feire alle de kvinner og menn som til daglig jobber med å flytte fjell», skriver Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) i et skriv i forkant av 4. desember.

Det er over 4.000 sertifiserte bergsprengere i Norge.

«Alle disse fortjener å få litt oppmerksomhet minst en hel dag i året», skriver NFF.

Sankta Barbara var, ifølge beretningene, en martyr som levde på slutten av 200-tallet. Hun har vært dyrket som en helgen innenfor den katolske kirke, den ortodokse kirke og orientalsk-ortodokse kirker siden 600-tallet. Hun er kjent som skytshelgen for artillerister og andre yrkesgrupper som jobber med eksplosiver. Hennes dødsdag er 4. desember, og det er den som markeres verden over. Det er også forklaringen på at The International Tunnelling Association (ITA) har valgt å legge «The World Tunnelling Day» nettopp til denne datoen, heter det i skrivet fra NFF.

I katolske land er det vanlig å plassere en liten statue av Santa Barbara ved tunnelportalen når det drives tunnel.