- Fint at det gamle, flotte treet ble reddet, sier ekteparet Paul og Anne-Marte Biseth i Landstadsgate. Foto: Kjell Wold/Statens vegvesen

100 år gammelt kjempetre ble reddet på veianlegg i Kongsberg

– Takk til Statens vegvesen og entreprenøren for at dere reddet den gamle, flotte hengebjørka på nabotomta, sier ekteparet Paul og Anne-Marte Biseth i Landstadsgate i Kongsberg.

De har i over to år vært nærmeste nabo til det store

Klikk for større versjon

veganlegget som har vært under bygging i Kongsberg siden 2015.

Hus og frukthage ble borte
– I september 2016 oppdaget vi at alle frukttrærne og andre busker på nabotomta skulle kappes ned etter at huset var revet. Vi ba pent til Statens vegvesen om de kunne spare det flotte, gamle treet, forteller Anne-Marte Biseth.

Sammen med en annen nabo, Anne-Carolyn Schlüter, gjorde de det som stod i deres makt for å få bevart det kanskje hundre år gamle treet.

– Vi kontaktet vegprosjektets leder Tom Hedalen og en annen av deres ansatte som het Thea og ba om at treet måtte spares. Hedalen svarte at de skulle kontakte entreprenøren og se om det lot seg gjøre å la treet stå til tross for stor anleggsaktivitet langs Gomsrudveien rett i nærheten.

Trær har også en historie
Det ble ikke gitt noen garantier, men både byggherre og entreprenør bidro til å spare den staselige hengebjørka.

– Nå skriver vi snart desember 2018 og bjørka står fortsatt. Det er vi utrolig glade og takknemlige for, sier ekteparet Biseth med brede smil.

De brenner for å bevare så mye som mulig av det historiske Kongsberg. Det inkluderer også mange av byens store og vakre trær.