- Om vi ikke klarer å øke boligbyggingen vil enkelte grupper få store problemer med å komme inn på markedet, og vi ser allerede klare tendenser på dette, uttalte Per Jæger på Boligkonferansen i Oslo.

- Vi må få boligmarkedet i Oslo til å fungere

I Oslo er i dag etterspørselen etter boliger mye større enn tilbudet, noe som gjør at prisene stiger raskt. Adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening sier at om vi ikke får boligmarkedet i Oslo til å fungere, vil det påvirke hele landet.

Han peker på at om vi ikke får fart på boligbyggingen vil det føre til at mange viktige grupper i samfunnet ikke får mulighet til å bo i hovedstaden.

– Boligprisene i Oslo stiger fortsatt kraftig. Dette markedet er på mange måter veldig enkelt; bygges det for få boliger i forhold til behovet vil prisene stige, og dette gjelder både nye boliger og bruktboliger. Om vi ikke klarer å øke boligbyggingen vil enkelte grupper få store problemer med å komme inn på markedet, og vi ser allerede klare tendenser på dette, uttalte Jæger på Boligkonferansen i Oslo.
Han peker på at en sunn samfunnsutvikling forutsetter at folk flest har råd til å kjøpe seg en bolig i nærheten av der de skal jobbe.
– Ansatte i samfunnskritiske oppgaver kan få problemer med å bo og arbeide i samme område. Ta for eksempel helsearbeidere, som det vil være et økende behov for i årene fremover. Men den prisutviklingen vi nå ser, vil mange av de ikke ha lønninger som gir mulighet til å kjøpe boliger i Oslo om ikke prisveksten dempes. Vi risikerer dermed underskudd på viktige yrker i hovedstaden, og dette er på mange måter en varslet katastrofe, mener Jæger.

- Vi må gjøre noe

– Om vi ønsker at denne utviklingen skal snu, må vi gjøre noe – og det enkle svaret er selvsagt at det må legges til rette for en økning i boligbyggingen, sier Jæger.

På landsbasis bygges det nå rundt 30.000 boliger i året.
– Dette er ikke nok. Det må bygges minst 37.000 boliger, og underskuddet er klart størst i østlandsområdet, sier Jæger som etterlyser større handlekraft fra politikerne.

Både Jæger og styreleder Baard Schumann i Boligprodusentenes Forening, ga likevel også skryt til Sanner for mye av forenklings- og forbedringsarbeidet som er gjort.

– Vi trenger forenklinger som kan føre til bedre reguleringsprosesser, slik at vi får flere tometer raskere ut i markedet – og ikke minst trenger vi tomtearealer på de riktige stedene, sier Jæger.

- Reguleringsarbeidet tar for lang tid
Baard Schumann var i sin åpningstale også klar på at det har vært bygget for lite de siste årene, og at dette er noe som kommer til å fortsette.

- Det tar lang tid å få nok tomter til regulering slik at vi kommer i gang med det vi skal gjøre, nemlig å bygge. Oslo-regionen er den raskest voksende regionen i Europa, og vi må få opp boligbyggingen – det handler rett og slett om tilbud og etterspørsel, påpeker Schumann.

Han sier man i Osloområdet nå er i ferd med å nå et punkt der folk ikke har råd til å kjøpe de det burde ha mulighet til.

- Det har blant annet over tid kommet flere og fordyrende krav samtidig som folk ikke har hatt en lønnvekst som klarer å forsvare det en slik prisstiging, forteller Schumann.

Han sier det tar for lang tid til å utvikle nye utbyggingsområder, og kom i sin åpningstale på Boligkonferansen med noen punkter som kan hjelpe på situasjonen:

* Myndighetene må regulere raskere

* Man må bygge ut bedre infrastruktursystemer.

* Planprosessene må gjøres enklere (kan ikke bruke to-tre år på detaljregulering).

* Det må være realistisk og økonomiske bærekraftig med nye tekniske forskrifter.

- Dette er noe boligprodusentene jobbe med fremover- men vi trenger hjelp fra politikerne, slår Schumann fast.

- Det tar lang tid å få nok tomter til regulering slik at vi kommer i gang med det vi skal gjøre, nemlig å bygge, sier styreleder Baard Schumann i Boligprodusentenes Forening og adm. dir i Selvaag Bolig.