Hvor stort er Politihuset på Grønland i Oslo? Det klarer ikke politiet og Statsbygg å bli enige om. Foto: Tor RichardsenNTB scanpix

Politiet i Statsbygg-krangel om Politihusets størrelse - mener de har betalt for høy husleie i 24 år

Politiet slakter vedlikeholdet ved Politihuset på Grønland og hevder Statsbygg har feilfakturert husleie helt siden 1993. Pengene kunne vært brukt på flere polititjenestemenn og nye politibiler, hevder de.

Politiets fellestjenester (PFT) og Statsbygg er uenige om penger, vedlikehold og hvor stort Politihuset på Grønland faktisk er.

Den statlige krangelen har nå havnet på Justis- og beredskapsdepartementets bord.

Politiets fellestjeneste (PFT) hevder forfall og vedlikeholdsforfall ved det 40 år gamle bygget går utover driften og arbeidsforholdene til de ansatte i Oslo-politiet.

De peker på lekkasjer, dårlig inneklima, vinduer som ikke lar seg åpne, kummerlige garderobeforhold og takplater som faller ned som noen av de daglige utfordringene i bygget.

PFT mener dessuten at Oslo-politiet helt siden 1993 årlig har betalt for høy husleie på grunn av arealavvik og vedlikeholdsforsømmelser på Politihuset på Grønland.

Statsbygg på sin side avviser kravene og påstandene fra politiet.

Det kommer frem i brevkorrespondanse mellom Politiets fellestjenester og Statsbygg som Byggeindustrien har fått innsyn i. Den pågående tvisten strekker seg ett år tilbake i tid.

Arealavvik og «store summer» i feilfakturering

I et brev til Statsbygg skriver politiet at de gjennom kontrollmålinger utført av en ekstern rådgiver har dokumentert at Politihuset er mindre enn det som ligger til grunn i leieavtalen.

Resultatet er, ifølge politiet, at de har blitt feilfakturert av Statsbygg helt siden leiekontrakten ble inngått for 24 år siden.

Hvor stort arealavviket er, er sladdet fra dokumentene Byggeindustrien har fått innsyn i, men på Statsbyggs hjemmesider opererer de med en gulvflate på tilsammen 48.800 kvadratmeter.

Hvor mye mindre politiet mener det er, får vi altså ikke opplyst.

Byggeindustrien får heller ikke vite hvor mye politiet mener de har betalt for mye i husleie til Statsbygg, men av brevet kommer det frem at politiet mener det dreier seg om «store summer».

Dette er penger politiet mener kunne brukt til å forbedre polititjenestene.

«Feilfakturert leiebeløp som i dette tilfellet, kunne vært anvendt på å dekke leie til lokaler eksternt samt bidratt samfunnsmessig til å forbedre politiet ressursmessig ved at man kunne frigjort midler til annet, for eksempel til å anskaffe nye biler eller å ansette flere polititjenestemenn», hevder politiet.

Bekymret for driften

PFT-ledelsen skriver også at tilstanden på bygget gjør dem bekymret for om politiets drift blir tilstrekkelig ivaretatt frem til 2022, året den omstridte leieavtalen går ut.

Politiet hevder at Statsbygg i mange år har vært kjent med omfattende klager på bygget – men at de likevel ikke har gjennomført nødvendige utbedringer.

«Det er vår klare formening at politiet skal kunne forvente og kreve at Statsbygg som profesjonell utvikler og drifter av offentlige bygg skal ha planer og rutiner for hvordan et bygg med døgndrift skal opprettholdes samtidig med gjennomføring av nødvendig utviklings- og vedlikeholdsarbeid», skriver PFT.

De sår også tvil om «Statsbygg i det hele tatt har utført større investeringer ut over det som innbetales av Oslo Politidistrikt for vedlikehold».

Politiet krever nå nedjusert husleie med tilbakevirkende kraft fra første gang kravet ble fremmet i 2016 og så langt tilbake som reglene i foreldelsesloven tillater det (tre år).

De krever også en drifts- og vedlikeholdsplan som sørger for at normal drift kan opprettholdes til leiekontrakten går ut.

Uvanlig med diskusjon om størrelse
 I sitt svar til politiet, avviser Statsbygg at det foreligger noe grunnlag for redusert husleie.

Statsbygg mener årlig leiepris er fastsatt etter et såkalt kostnadsdekkende prinsipp som gjør areal uvesentlig, mens politiet hevder husleie er fastsatt som markedspris med areal og standard som parameter.

Statsbygg har selv kontrollmålt bygningsmassen med ekstern konsulenthjelp, og mener politiet tar feil i sine oppmålinger.

De hevder også at kontrakten inneholder et uttrykkelig forbehold om at eventuelle unøyaktigheter i arealutmålingen uansett ikke vil få virkning for leiens totale størrelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eiendomsdirektør Frode Meinich i Statsbygg. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

– Vi kjenner bygningsmassen veldig godt, og har hatt en dialog med Politiets fellestjenester om dette. Vi er ikke enige med dem i deres vurderinger av husleie, vedlikehold og størrelse på bygget, og når slike uenigheter oppstår så står det i leiekontrakten at saken skal løftes til fagdepartementet. Det har PFT gjort, så nå blir den vurdert i Justisdepartementet, sier eiendomsdirektør Frode Meinich i Statstbygg til Byggeindusrien.

– Hvor store summer er det snakk om og hvor stort arealsprik er det mellom Statsbyggs og politiets beregninger?

– Jeg vil ikke kommentere verken penger eller kvadratmeter. Dette blir behandlet som en normal eiendomsforvaltningssak hos oss, og det blir feil av meg å prosedere gjennom mediene.

– Når du sier normal eiendomsforvaltningssak, hvor ofte havner sånne saker på bordet deres?

– Husleiepriser er ofte en diskusjon, men det er første gang jeg er med på å diskutere byggets faktiske størrelse, sier Meinich.

Politiet og departement vil ikke kommentere

Byggeindustrien har bedt om intervju med ledelsen i Politiets fellestjenester om eiendomstvisten, men i en kort e-post skriver de følgende:

– Det er riktig at politiet har en pågående sak knyttet til leieforholdet ved Politihuset i Grønlandsleiret 44. Status er at saken er oversendt til Justisdepartementet for utredning og behandling, i henhold til normal forvaltningsrutine. I og med at den er til behandling ønsker vi ikke å uttale oss om sakens innhold, skriver PFT.

I Justisdepartementet ønsker de heller ikke å kommentere krangelen mellom Statsbygg og politiet.

– Vi bekrefter at saken er oversendt og til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet, og vi finner det ikke riktig å kommentere saken nærmere nå, skriver de i en e-post til Byggeindustrien.