Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Ønsker flere kvinner i byggenæringen

– Kun åtte prosent av samtlige ansatte i byggenæringen er kvinner. Vi må jobbe mer og bedre for å rekruttere talentfulle unge mennesker - særlig kvinner - og kommunisere mulighetene som finnes i byggenæringen til ungdom som står foran valg av utdanning, sier Jon Sandnes, adm. dir i BNL i anledning 8. mars.

Det er et høyt aktivitetsnivå i næringen og behovet for kvalifisert arbeidskraft er stort - særlig fagarbeidere, men også ingeniører.

– Vi trenger å synliggjøre alle mulighetene som ligger i næringen. Det har vært en gradvis økning av kvinner på ingeniør- og administrasjonssiden. Vi håper at flere kvinner ser mulighetene også i byggfagene. Det er fortsatt få kvinnelige mestere, sier Sandnes i en pressemelding.

Sandnes mener at til tross for at næringen er mannsdominert har flere bedrifter etter hvert blitt flinke på å rekruttere kvinner.

– Det er behov for å trekke frem gode kvinnelige rollemodeller som allerede jobber i næringen, for å få oppmerksomhet fra jentene som skal ta et utdanningsvalg, sier Sandnes.

Behov for ny kompetanse
Siden byggenæringen er i stadig endring er det stort behov for ny kompetanse. I følge BNLs fremtidsbarometer etterspør bedriftene spesielt digital kompetanse og BIM, men også energi og miljøkompetanse.

– Vi ser blant annet at kvinner har fått en større plass innenfor for eksempel miljø, klima og energi. Det er, tatt i betraktning denne næringens lange historie, et nytt arbeidsområde i bedriftene. Vi står også overfor også en digital revolusjon i næringen, og det er helt avgjørende at kvinner også er med på den reisen, sier Sandnes.

- Det er plass til jenter
BNLs rekrutteringsansvarlig Kari Silsand Wilsgård har møtt mange lærlinger ute på byggeplass og også flere jenter.

– Mitt inntrykk er at jentene blir godt ivaretatt ute på byggeplass selv om de er i mindretall, og at de får gode tilbakemeldinger. Jeg opplever mange bedrifter som er opptatt av å få flere kvinner inn i næringen, sier Wilsgård.

Det kan Lena Bode Jensen som er lærling i murerfaget hos Murpartneren bekrefte.

– Jeg blir veldig godt tatt vare på i bedriften, og jeg vil anbefale andre jenter å utdanne seg til jobb i byggenæringen, sier hun.

Bode Jensen fikk interesse for murerfaget etter to uker med flislegging på skolen.

– Jeg syntes det var morsomt. Også ble jeg deretter utplassert i ti uker i den bedriften jeg er lærling dag. Der trives jeg veldig og får prøvd mye forskjellig.

Lene tror jobb som murer passer for alle som er kreative og som er praktisk anlagt.

Janjira Sutsanguan er lærling i betongfag hos Wegger og Kvalsvik AS.

– Jeg valgte betongfag fordi faget så interessant ut for meg. Jeg vil bli byggingeniør og jeg vil ha erfaring på byggeplass før jeg ta videre utdanning. Og betongfag er en av de jeg vil prøve å jobbe med, sier Janjira Sutsanguan.

Janjira vil gjerne se flere jenter i byggenæringen. – Jeg har fått mange positive kommentarer, men også noen negative om det å være jente på byggeplass. Noen få mener det ikke er plass for jenter her, men det bryr jeg meg ikke om, sier hun.

– Det er ikke er noe som heter kvinne- eller mannsyrker lenger! Så jeg ser gjerne flere jenter i byggenæringen, det er ikke så tungt som du tror, og det er hyggelig å jobbe med gutter, avslutter Sutsanguan.