En lavvo og et telt er slått opp med utsikt mot drivende isfjell utenfor Tasiilaq på Øst-Grønland. Foto: Heiko Junge/NTB
En lavvo og et telt er slått opp med utsikt mot drivende isfjell utenfor Tasiilaq på Øst-Grønland. Foto: Heiko Junge/NTB

Mineselskap krever 115 milliarder i erstatning fra Danmark

Et gruveselskap ble nektet tillatelse til et gruveprosjekt på Grønland som de mener de allerede hadde fått godkjent. Nå krever selskapet milliarderstatning.

Det australske gruveselskapet Energy Transition Minerals krever inntil 115 milliarder kroner i erstatning fra Danmark.

75 milliarder kroner er beregnet til erstatning, og på toppen kommer 40 milliarder i prosessrenter. Erstatningskravet er et foreløpig anslag over tapet selskapet mener å ha lidd som følge av saken.

Bakgrunnen er at de fikk avslag på et gruveprosjekt ved Kuannersuit, på dansk kjent som Kvanefjeld, på Grønland. Selskapet mener imidlertid at de allerede hadde fått tillatelse til gruveprosjektet.

– Politisk motivert

De hadde planlagt gruvedrift i området ved Kvanefjeld for å utvinne en rekke sjeldne jordarter som brukes i elektronikk.

Men ved valget på Grønland i 2021 ble dette prosjektet ett av de store temaene, og senere samme år vedtok et flertall i den grønlandske nasjonalforsamlingen et forbud mot uranutvinning.

Det satte en stopper for gruveprosjektet. Energy Transition Minerals klaget på loven, som de hevder er ekspropriasjon og ikke bør gjelde for utnyttelsestillatelsen.

– Loven er politisk motivert og spesifikt rettet mot Energy Transition Minerals, skrev selskapet i en klage.

Fikk tillatelse i 2007

Selskapet hevder at det grønlandske selvstyret bekreftet skriftlig i april 2020 at Energy Transition Minerals oppfylte kravene for å få tillatelsen til gruveprosjektet.

Det var tilbake i 2007 at gruveselskapet gikk en såkalt letetillatelse, som betyr at de fikk tillatelse til å undersøke mulighetene for å starte gruvedrift i området.