Administrerende direktør Ove Guttormsen i Nelfo. Foto: Nelfo

Administrerende direktør Ove Guttormsen i Nelfo. Foto: Nelfo

Innlegg: De neste seks årene må vi gå fra 30 000 solcelleanlegg til 250 000 anlegg om vi skal nå de politiske målene – klarer vi det?

Så langt har om lag 30 000 bygg installert solcelleanlegg. Dette tallet har økt betraktelig de siste årene, men kommer til å øke enda mer fremover. Ser vi på utviklingen i resten av Europa ligger vi langt etter, men vi kommer dit.

Innlegg av:

Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Nederland er det landet som har kommet lengst. Hvert år produseres 1 280 watt med solkraft per innbygger. Til sammenligning har vi i Norge installert 110 watt per innbygger. Danmark hadde 832 og Sverige 458 watt per hode. Jeg forventer at Norge vil følge etter Europa på dette området.

Stortinget har satt et mål om at vi innen 2030 skal produsere 8 TWh solkraft. Det tilsvarer omtrent strømforbruket i Oslo i løpet av et år. Nelfo mener at 5,5 TWh av dette målet må komme som solkraft på bygg. Da må minimum 250 000 boliger og bygg bli kraftprodusenter de neste 6 årene.

Derfor var det et viktig arbeid vi gjorde da vi satte søkelyset på skatt på overskuddsstrøm fra private solcelleanlegg på dagsorden. I høst varslet Skatteetaten at overskuddsstrøm som blir levert til nette skal skattes som kapitalinntekt. Etter vår mening var dette, i tillegg til kutt i støtten fra Enova, nok et hinder for å bygge ut mer solkraft. Vi løftet denne saken opp på politisk nivå og for noen uker siden varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum at regjeringen dropper denne skatten. Dette er fullt gjennomslag for Nelfo og viktig for våre medlemmer.

Hvis du bare leser overskriftene kan markedsutsiktene se dystre ut. Jeg skal ikke stikke under en stol at mange har utfordringer og at ting går litt tregere nå, men det som gjør elektronæringen robust er at vi har flere ben å stå på. Blant annet er det et stort potensial i solmarkedet.

Det er dette som er styrken i elektronæringen – at vi har flere ben å stå på.

Dette er et leserinnlegg, og meninger i innlegget står for forfatternes regning.